MUP CG krije podatke o počasnim državljanstvima

Objavljeno: 19.10.2019, 19:37h

Dio ovih podatake je bio javan prije nekoliko godina, a CGO saopštili su ih tadašnji predsjednici Crne Gore i crnogorskog parlamenta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore nije dostavilo TV Vijesti imena osoba koje su u protekle četiri godine dobile počasno crnogorsko državljanstvo, ali je saopštio da je pasoš po tom osnovu dobilo 80 ljudi.

MUP se pozvao na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) se prije nekoliko godina (2013. i 2015.), u dva navrata bavio pitanjem počasnog državjanstva i tada otkrio da su od usvajanja Zakona o državljanstvu 2008. do 22. jula 2015. godine, crnogorske vlasti dodijelile ukupno 203 počasna državljanstva, najviše (47) 2009. godine.

CGO je tadašnjih predsjednika Crne Gore i Skupštine CG Filipa Vujanovića i Ranka Krivokapića dobio podatke o osobama koje su oni predložili za počasno državljanstvo. To nije učinio tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović, koji je predložio daleko najveći broj osoba za počasno državljanstvo.

“S obzirom da se u značajnom broju lica koja su dobila počasna državljanstva radi o javnosti nepoznatim licima, bez jasnog obrazloženja i javnog objavljivanja prijedloga i konačnih odluka, ovo otvara širok prostor za indicije da se zloupotrebljava ovaj institut, jer nema ubjedljivog razloga da se zainteresovana javnost ne upozna sa razlozima koji neko lice čine licem od posebnog značaja i interesa za Crnu Goru“, zaključio je CGO u svojoj studiji.

Članom 12 Zakona o državljanstvu su predviđeni uslovi za prijem u crnogorsko državljanstvo osoba od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore.

Njih predlažu Predsjednik Crne Gore, Predsjednik Skupštine Crne Gore ili Predsjednik Vlade Crne Gore, a o prijemu odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast u kojoj su ove osobe.

Kriterijumi za počasna državljansta su pojašnjeni Odlukom Vlade Crne Gore.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply