Kako pravilno pripremiti čaj iz kesice?

Objavljeno: 19.10.2019, 22:02h

Prije svega, važno je upotrebljavati hladnu vodu iz slavine. Pustite da voda teče nekoliko sekundi kako bi bila puna kiseonika.

Kod čaja je važno da je temperatura vode odgovarajuća, ali i da se vrećica čaja ne drži predugo u vodi jer će čaj zbog toga postati gorak. Takođe, veliku ulogu igra i rok valjanosti čaja, koji je dvije godine od otvaranja kutije.

Neki ljudi čaj piju samo kada su bolesni, dok drugi umjesto kave konzumiraju upravo čaj i to najčešće onaj crni. Takođe, poznato je kako čaj ljeti djeluje tako da hladi organizam, a zimi da ga ugrije, dok su blagodati ovog napitka mnoge, ovisno o njegovoj vrsti.

Prije svega, važno je upotrebljavati hladnu vodu iz slavine. Pustite da voda teče nekoliko sekundi kako bi bila puna kiseonika i kako bi se zbog toga u potpunosti otpustila aroma iz listića čaja.

Temperatura vode takođe varira u zavisnosti od vrste čaja. Bijeli, zeleni i žuti čaj treba preliti vodom do 70°C, za crni čaj voda treba biti 95°C, dok je voćni čaj najbolji kada je napravljen s vodom temperature 100°C.

Osim toga, vrećicu čaja ne bi trebalo držati u šoljici cijelo vrijeme dok pijete čaj jer se može promijeniti ukus. Kod zelenog čaja vrećica se treba ukloniti nakon jedne do tri minute, kod crnog čaja nakon tri do pet minuta, a voćnom čaju potrebno je najviše osam minuta da otpusti svoju aromu.

Čuvanje čaja još je jedan detalj na koji vrijedi obratiti pažnju. Najbolje je držati ga u kutiji na tamnom i suvom mjestu. (Izvor: Geek.hr)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply