Rakija orahovača

Objavljeno: 18.10.2019, 08:19h

Rakija orahovača se preporučuje i za jačanje odbrambenih snaga organizma, a posebno je djelotvorna kod čišćenja organizma od parazita.

Orasi liječe najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa, ali i za jačanje imuniteta.

Prednosti korišćenja orahovače za zdravlje su nemjerljive, a zahvaljujući izuzetno visokom nivou joda, ona se preporučuje za korišćenje kod oboljelih od takozvane hipotireoze, to jest oboljenja štitne žlijezde koje nastaje usljed manjka joda u organizmu.

Međutim, svako ko je obolio od hipertireoze, koju karakteriše povećan nivo joda, ni u kom slučaju ne bi smio da je konzumira, osim ukoliko mu štitna žlijezda nije uklonjena hirurškim putem, ali i tada sa posebnom pažnjom.

Čuvena rakija orahovača se preporučuje i za jačanje odbrambenih snaga organizma, a posebno je djelotvorna kod čišćenja organizma od parazita, s tim što je i recept za nju u tom slučaju drugačiji.

Sprječava pojavu paradentoze. Pored toga, orahovača se uspješno koristi i za njegu kože i uklanjanje akni. Za ove svrhe ona se koristi tako što se željeni dio kože prvo očisiti, a zatim se umota gazom natopljenom ovom tečnošću. Kasnije se ispira.

Pored svega navedenog, smatra se da rakija orahovača ima izuzetno pozitivan efekat na liječenje različitih želudačnih oboljenja, te da pomaže obnavljaju sluzokože usta i grla.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za liječenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Preporučuje se da svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera i uživate  u njenim dobrim efektima.

KAKO SE PRAVI ORAHOVAČA

Za pripremu orahovače je potrebno:

Gumene rukavice

40 mladih, zelenih oraha dok su još u ljusci. Najbolje da su veličine lješnika, ali mogu da budu i veći

šećera

1 litar domaće lozove rakije

1 veću teglu sa poklopcem ( 3-5 l)

liker može da se začini, pa spremiti i nešto od sledećeg: štapić vanile, štapić cimeta, karanfilić, zrna kafe(desetak), 1 limun, ili 1 narandža, zavisno od ukusa.

manji lonac

cjediljka za čaj.

Prije bilo kakvog rada sa mladim orasima obavezno staviti gumene rukavice da bi zaštitili ruke od ružnih smeđih fleka koje je teško skinuti. Njihova zelena kora zna da ostavi vrlo neprijatan trag na rukama. Zato je poželjno da zaštitite ruke rukavicama tokom sjeckanja ili bockanja mladih oraha.

Saveti za pripremu orahovače

Ako želite svjetliji liker, stavite manje oraha.

Količina šečera može se smanjiti, ili povećati, zavisno od ukusa.

Mjere sastojaka se prema potrebi mogu proporciono smanjiti ili povećeti.

Mladi orasi koji preostanu posle cijeđenja soka se mogu pojesti, naravno ne sve odjednom.

Upozorenje za orahovaču

Birati zdrave, neoštećene plodove i ne ljuštiti ih.

Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu stajati i više mjeseci. Ako tako odlučite, onda teglu poslije isteka perioda od 40 dana sklonite na hladno i mračno mjesto

Napomena: Ne može svako ko ima probleme sa tiroidnom žlijezdom da pije orahovaču!!! Morate ljekara da pitate da li u vašem slučaju smijete da pijete orahovaču ili ne zbog velikog prisustva joda. Kod nekih oboljenja tiroidne žlezde orahovača je štetna! (Izvor: Bašta Balkana)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply