Evo ovako

Objavljeno: 18.10.2019, 11:39h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Ismo, zvani Džin, bio je šofer u bjelopoljskoj bolnici. Govorim o vaktu kada je vozač bio u rangu grdonačelnika. Nadimak ovog čovjeka dovoljno govori o njegovoj ličnosti, tako da ću ovom prilikom ispričati jedan događaj koji se meni duboko urezao u sjećanje.

Tada je Kula, ulica u kojoj se nalazi moja kuća, bila od kocke. Uređeni trotoari, na svakih dvadesetak metara hidranti, atmosferska kanalizacija, čista bez trunke prašine ili bilo kakvog smeća i otpada.

Zavisno od slučaja i situacije, Džin je nekada upravljao ruskom „volgom“ ili džipom „roverom.“ Ovom prilikom vozio je džipa. Bila je subota, pazarni dan. Tačno ispred Macine staklorezačke radnje, više gradske kafane „Sutjeska“, udari u konjsku zapregu Cigana. Konj se izvrnu na jednu, a ljudi i žene popadaše na drugu stranu ulice. Čeza ostade bez točkova na sred ulice. Iako je bio prilično popio, kada je vidio šta je uradio, izađe iz auta i potrča prema ljudima koji ležahu na ulici.

Na svu sreću, osim ugruhanosti, nisu imali povreda. Cigani zagalamiše i počeše kukati. Vidi Džin šta je uradio, priđe Ceribaši, izvadi dobar smotuljak dinara i dade čovjeku. Para ohladi i smiri ljutnju i ostalih članova zajednice. U tome stiže i narodna milicija.

„Šta bi ovo Džine, kako ovako udari ljude,“ upita jedan od milicionera.

„Šta kako? Evo ovako,“ odgovori Džin i uđe u auto. Upali. Vrati se u rikverc nekoliko metara a onda pod punim gasom pođe naprijed i svom silinom opet udari u zapregu.

***

Ovaj događaj me neodoljivo podsjeća na izbore u novonastalim banana državicama na prostoru bivše nam domovine. Poslije izbora i legalizacije udruženih i dobro organiziranih zločinačkih i kriminalnih organizacija narod se pita kako.

Šta kako?

Evo ovako – prije i tokom izbora džinija sjedne u džipove, vrate se malo u rikverc i narodu počnu bacati – dezinformacije i šarene laže, nacionalizm, pare, penzije, (ne)vladin sektor i radna mjesta, kriminal, privilegije, mito, korupciju…

Narod ko narod. Jedva čeka da se uhvati za neku od džinskh udica i eto belaja.

Karadžiću Ratkovićeva, a Handkeu Nobelova nagrada. Karadžić je 1993. govorio u Bijelom Polju, a Handke će 9. januara u Banjojluci. Suština ista, samo je razlika u topografiji.

„Džaba vam novci (snimci) moji sinovci.“ Tražili ste gledajte.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply