Zabrinjavajući podaci o rijeci Zeti

Objavljeno: 17.10.2019, 10:21h

Zetom plivaju i azot, fosfor, amonijak, metan, pesticidi, herbicidi, biostimulatori, kalcijum-karbonat.

Samo iz farme svinja u Spužu, u rijeku Zetu dnevno se izlije 20 kubika tečnog đubriva, odnosno oko 7.300 kubika fekalija godišnje.

Osim fekalija iz svinjogojske farme, u Zetu se izlivaju i komunalne otpadne vode, uglavnom opterećene organskim materijalom iz farme kokošaka, mljekare “Lazine”, klanice, gradskih naselja Danilovgrad i Spuž i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Zbog neregulisanog prečišćavanja otpada, Zetom plivaju i azot, fosfor, amonijak, metan, pesticidi, herbicidi, biostimulatori, kalcijum-karbonat…,  piše u Nacrtu studije zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra dolina rijeke Zete, koji je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Značajniji izvori direktnih zagađivača rijeke Zete su farma svinja ‘Niksen Čavor’, farma kokošaka ‘Agromont’, mljekara ‘Lazine’, klanica ‘Primato P’, gradska naselja Danilovgrad i Spuž, A. D. ‘Mermer’ i ‘Šišković’, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija…”

Rijeku Zetu, osim tih zagađivača, uništavaja i veliki broj malih privrednih subjekata – automehaničarske radnje i autoperionice, prenose Vijesti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply