Postoje neuroni odgovorni za zaboravljanje

Objavljeno: 14.10.2019, 07:48h

Kada govorimo o gubitku pamćenja, mi, u stvari, govorimo o jednom od elemenata zdravog funkcionisanja mozga.

Nedavna istraživanja su otkrila da u mozgu postoji poseban skup neurona zaduženih za zaboravljanje, koji nastoje da uklone sve nepotrebne informacije nagomilane tokom dana, prenosi Nacionalna geografija.

Naučnici su otkrili da tokom određene faze sna, poznate kao faza brzih pokreta očnih jabučica (ili REM), odvija se proces zaboravljanja, uz pomoć specifičnih neurona smještenih duboko unutar mozga.

Ključ je u ćelijama melanin-koncentrirajućeg hormona (MCH), poznatih po ulozi u stimulaciji osjećaja gladi. Pored ove funkcije, ispostavilo se da MCH ćelije kontrolišu aktivno uništavanje memorije tokom REM faze sna – faze sna po kojoj su sisari i ptice jedinstvena bića i koja je povezana sa snovima.

Istraživanje je sprovedeno na mozgovima miševa, gdje se pokazalo da je tokom REM faze bilo aktivno više od 52% MCH ćelija, za razliku od stanja budnosti gdje je bilo aktivno svega 35% ovih ćelija. Uporedo sa ovim, naučnici su ukazali i na to da su MCH ćelije slale inhibirajuće poruke hipokampusu – centru za pamćenje u mozgu.

Koristeći metode genetske manipulacije, naučnici su uspjeli da uključe i isključe aktivnost MCH neurona. Miševi kod kojih su MCH ćelije bile aktivne, na testovima memorije su pokazali gubitak sjećanja tokom vremena. Na iznenađenje naučnika, aktivirane ćelije su skratile vrijeme koje su miševi provodili njuškajući nove objekte, u poređenju sa poznatim. Kod miševa sa inhibiranom aktivnosti MCH ćelija dešavalo se sve suprotno.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply