Zašto na svim ruskim raketama piše Tanja?

Objavljeno: 12.10.2019, 08:42h

Iako će neki ponuditi razumljivo objašnjenje, pitanje je koliko je to istina

Sve rakete lansirane s kozmodroma Plesetsk u Rusiji nose ime Tanja jer legenda nalaže da ukoliko na raketi ne stoji to žensko ime, lansiranje neće biti uspješno.

Sve je počelo još davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, objašnjava u snimci za Russia Today šef istraživačke grupe kozmodroma Plesetsk Petar Potapov.

Tada je jedan poručnik, u želji da izrazi ljubav svojoj djevojci, napisao njeno ime na raketi koju je tog dana trebalo lansirati u svemir.

Međutim, kako navodi Potapov, tadašnji zapovjednik, čijeg se imena više ni ne sjeća, vidjevši taj natpis na raketi naložio je da se njeno ime obriše prije lansiranja. “Budući da je to lansiranje bilo neuspješno, od tog trenutka na svakoj raketi stoji ime Tanja, za sreću”, dodaje Potapov.

Naveo je i da tu dužnost obavlja više od 10 godina, da je sudjelovao u više od 30 lansiranja i da na svakoj raketi piše “Tanja”.

Sami kozmodrom nastao je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća za lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila R7. Iz tog projektila nastat će čitav sovjetski program istraživanja svemira, a Plesetsk će biti tajna baza za lansiranje špijunskih satelita. Tek nakon raspada Sovjetskog saveza, kada je Kazahstan počeo naplaćivati 115 milijuna dolara godišnje za korištenje Bajkonura, Plesetsku raste popularnost.

Iznimno je zanimljivo pratiti kako su Sovjeti oštro negirali samo postojanje lansirnih rampi na toj lokaciji. Međutim, 1966. godine je učitelj fizike u jednoj britanskoj školi pratio putanju satelita Kozmos 112 i zaključio da nije lansiran s Bajkonura. Tri godine kasnije su Finci uspjeli fotografirati lansiranje satelita. Nakon završetka Hladnog rata ispostavilo se da je CIA sumnjala u postojanje lansirnih silosa za interkontinentalne rakete još krajem pedesetih godina, što znači da su informacije o projektu curile od samog početka.

express.hr

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply