Komitet: Nobelova nagrada ne može biti oduzeta

Objavljeno: 12.10.2019, 09:01h

U statutima Nobelove fondacije ne pominje se takva mogućnost

Nakon što su brojni pojedinci i organizacije osudili odluku komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodijeli austrijskom književniku Peteru Handkeu, iz Nobelove fondacije su poručili da Nobelova nagrada ne može biti oduzeta.

“Nobelova nagrada ne može biti oduzeta. U statutima Nobelove fondacije ne pominje se takva mogućnost. Nijedan od odbora za dodjelu nagrada u Stokholmu ili Oslu nikad nije razmišljao o opozivu nagrade nakon što je dodeljena”, rekao je za Anadoliju Mikael Ostlund, predstavnik za medije pri Nobelovoj fondaciji na pitanje može li Handkeu biti oduzeta nagrada.

Navodi se da Nobelova fondacija upravlja finansijama i administracijom u vezi s dodjelom tog priznanja.

Odluka da Nobelova nagrada za književnost ove godine bude dodijeljena austrijskom književniku Peteru Handkeu izazvala je negodovanje zbog njegovog  negiranja genocid u Srebrenici i pozivanja na odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.

U obrazloženju odluke o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu stoji, imeđu ostalog, da je dobio zbog, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply