Koncentrat paradajza povećava plodnost muškaraca

Objavljeno: 11.10.2019, 07:41h

Istraživanja su dosad likopen povezivala sa smanjenjem rizika za srčane bolesti i za neke vrste karcinoma.

Likopen – supstanca koje ima u paradajzu – može poboljšati kvalitetu sperme, pokazuje novo istraživanje koje prenosi BBC iz časopisa European Journal of Nutrition.

Zdravi muškarci koji su uzimali dvije supene kašike koncentrata paradajzja dnevno kao nadopunu prehrane imali su bolji kvalitet sperme.

Već neko vrijeme proučava se mogućnost da neka hrana poveća izglede začeća. U središtu više istraživanja bili su likopen, vitamin E i cink.

Likopen pripada antioksidansima koji sprečavaju ćelijska oštećenja. Istraživanja su ga dosad povezivala sa smanjenjem rizika za srčane bolesti i za neke vrste karcinoma.

Tim sa sveučilišta Šefild je analizirao unos likopena putem koncentrata paradajza zbog toga što ga tijelo iz sirove hrane može teže apsorbovati.

Za istu količinu likopena koju su muškarci unosili u obliku koncentrata trebali bi pojesti dva kilograma kuvanih paradazja dnevno.

Tokom istraživanja koje je trajalo 12 nedjelja, 60 nasumično odabranih muškaraca bilo je podijeljeno u dvije grupe od kojih je jedna unosila 14 mikrograma likopena dnevno a druga je uzimala lažnu tabletu.

Njihove sperme analizirane su na početku istraživanja, šest nedjelja nakon početka studije, te na kraju istraživanja. Nije uočena promjena u koncentraciji sperme, ali su broj spermija zdravog oblika i njihova pokretljivost bili veći u grupi koja je unosila likopen.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply