Parada ponosa u Prištini: ‘Za koga ti srce kuca’

Objavljeno: 10.10.2019, 17:01h

Prajd se u Prištini održava od 2017. i do sada nije bilo nikakvih incidenata.

Treća Parada ponosa je održana u Prištini pod sloganom „Za koga ti srce kuca“. Prištinski Prajd prošao je bez incidenata, a kako prenosi portal Kosovo Onlajn, pripadnici LGBT zajednice i aktivisti „tražili su jednaka prava“ sa ostalim građanima.

Kako prenosi Kosovo Onlajn, jedan od organizatora manifestacije Driton Veljiu je rekao da je ovogodišnji Prajd podržalo više ljudi nego prethodnih godina.

Paradi ponosa je prisustvovao i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

Organizatori prištinske Parade ponosa su Centar za razvoj društvenih grupa (CSGD) i Centar za slobodu i ravnopravnost (CEL) uz pomoć partnerskih organizacija Civil Rights Defenders (CRD) i Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu.

Prajd se u Prištini održava od 2017. godine i do sada nije bilo nikakvih incidenata.

Kosovo je usvojilo Zakon o zabrani diskriminacije 2004. godine.

Prema podacima godišnjeg izveštaja o ljudskim pravima LGBT pripadnika koji je uradila organizacija ILGA – Europe, na Kosovu tokom 2018. godine nije zabilježen slučaj fizičkog nasilja.

„Borci za ljudska prava, naročito LGBT aktivisti, bili su mete prijetnji i govora mržnje na internetu. Ipak, tokom 2018. godine nije zabilježen nijedan slučaj fizičkog napada na aktiviste na Kosovu“, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply