Epl povukao spornu aplikaciju

Objavljeno: 10.10.2019, 09:58h

Američki tehnološki gigant Epl saopštio je danas da je iz ponude u svojoj “Epl radnji” povukao aplikaciju za mapiranje koju su demonstranti u Hong Kongu koristili da bi pratili kretanje policije. Kompanija je saopštila da je aplikacija povučena zbog kršenja regulativa, pošto je upotrijebljena za napade na policiju, prenosi Srna. Epl se našao na udaru kritika Kine zbog aplikacije koju je zvanični list Komunističke partije nazvao “otrovnom” i osuđeno je, kako se navodi, saučesništvo američke kompanije sa demonstrantima. Američka kompanija je prošle sedmice odobrila aplikaciju koja pokazuje lokacije policije i demonstranata. U saopštenju Epl napominje da je pokrenuta istraga nakon što su brojni korisnici u Hong Kongu kontaktirali njihovu kancelariju zbog aplikacije, te da je utvrđeno da ugrožava policiju i stanovništvo tog grada. Epl je iz ponude povukao i sličnu akplikaciju koja je služila kao podrška originalnoj mapi. Na profilu društvene mreže Tviter za koji se vjeruje da pripada tvorcu mape objavljeno je da nisu saglasni sa odlukom Epla i da nema dokaza za tvrdnje policije Hong Konga da je aplikacija upotrijebljena radi napada iz zasjede.

Američki tehnološki gigant Epl saopštio je danas da je iz ponude u svojoj “Epl radnji” povukao aplikaciju za mapiranje koju su demonstranti u Hong Kongu koristili da bi pratili kretanje policije.

Kompanija je saopštila da je aplikacija povučena zbog kršenja regulativa, pošto je upotrijebljena za napade na policiju, prenosi Srna.

Epl se našao na udaru kritika Kine zbog aplikacije koju je zvanični list Komunističke partije nazvao “otrovnom” i osuđeno je, kako se navodi, saučesništvo američke kompanije sa demonstrantima.

Američka kompanija je prošle sedmice odobrila aplikaciju koja pokazuje lokacije policije i demonstranata.

U saopštenju Epl napominje da je pokrenuta istraga nakon što su brojni korisnici u Hong Kongu kontaktirali njihovu kancelariju zbog aplikacije, te da je utvrđeno da ugrožava policiju i stanovništvo tog grada.

Epl je iz ponude povukao i sličnu akplikaciju koja je služila kao podrška originalnoj mapi.

Na profilu društvene mreže Tviter za koji se vjeruje da pripada tvorcu mape objavljeno je da nisu saglasni sa odlukom Epla i da nema dokaza za tvrdnje policije Hong Konga da je aplikacija upotrijebljena radi napada iz zasjede.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply