Odgođene oštrije mjere za odobravanje kredita

Objavljeno: 09.10.2019, 09:46h

Bankarima ne odgovara rok za primjenu oštrijih mjera, 15. novembar

Udruženje banaka (UBCG) uputiće Savjetu Centralne banke (CBCG) dopis kojim će tražiti da se za narednu godinu odgode nove oštrije mjere za odoboravanje gotovinskih kredita građanima, pišu Vijesti.

Nove oštrije mjere će značiti da banke klijentima traže kvalitetnija sredstva za obezbjeđenje tog kredita u odnosu na važeća.

Vijesti nezvanično saznaju da je to dogovoreno u utorak na sastanku koji su predstavnici UBCG imali sa direktorom sektora za kontolu banaka u CBCG, Dejanom Vujačićem.

Bankari su, prema riječima izvora sa sastanka, saopštili Vujačiću da se oni ne protive planiranim mjerama za ograničenje gotovinskih kredita građanima, ali da im je rok za njihovu primjenu, odnosno 15. novembar, problematičan.

U nacrtu odluke se navodi da će mjerama CBCG biti definisano da banka nekom građaninu može odobriti gotovinski kredit sa rokom otplate dužim od osam godina, samo ako je kredit u potpunosti obezbijeđen hipotekom na nepokretnostima ili fiducijom, što predstavlja instrument osiguranja koji je sličan hipoteci, samo što kod fiducije banka preuzima vlasništvo nad predmetom kreditiranja, a kod hipoteke zadržava pravo vlasništva nad imovinom, zatim zalogom na pokretnim stvarima ili finansijskim instrumentima koji se priznaju kao finansijski kolateral ili garancijom, prenosi Mina.

Uz to, banke koje imaju ukupni iznos gotovinskih kredita odobrenih građanima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina, osim kredita obezbijeđenih kolateralom koji će se tražiti za gotovinske kredite sa rokom otplate dužim od osam godina.

Prema podacima sa sajtova crnogorskih banaka, gotovinski krediti se mogu dobiti u iznosu i do 30 hiljada eura sa periodom otplate do deset godina.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply