Ministarstvo poljoprivrede: Uginule životinje u Bojani su iz Albanije

Objavljeno: 09.10.2019, 17:18h

Evidentno je da je problem prekogranične prirode.

Na više lokacija uzvodno uz obalu rijeke Bojane, na potezu od ušća do naselja Rače, nalazi se značajna količina plastičnih kesa sa uginulom živinom, leševa kokošaka koji plutaju vodom, kao i leševi krave i svinje,  utvrđeno je današnjim obilaskom rijeke predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković je rekla da sve ukazuje da je riječ o prekograničnom problemu, odnosno “da su uginule životinje porijeklom iz susjedne Albanije, s obzirom da u širem području na crnogorskoj strani nema farmi živine” I dodala da pravac strujanja rijeke ukazuje na nanošenje otpada sa albanske na crnogorsku stranu obale Bojane.

„Evidentno je da je problem prekogranične prirode. Rezultati laboratorijskih analiza uzoraka pokazali su da živina nije bila zaražena nekom bolešću koja se može prenijeti na ljude, ali jeste izolovana salmonela koja ima uticaj na živinu i od koje su najvjerovatnije kokoške uginule“, kazala je Daković, piše u saopštenju Ministarstva dostavljenom medijima.

Ona je ponovila da je problem prekogranične prirode evidentan i da za njegovo rješavanje treba pokrenuti komunikaciju sa nadležnim službama u Albaniji, jer je “nedopustivo da se ovakvi slučajevi ponavljaju”.

Iz Ministarstva podsjećaju da je i 30. septembra u rijeci Bojani, prema Adi Bojani, plutao veći broj kesa sa uginulom živinom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply