Čovječanstvo ostaje bez ključnog resursa

Objavljeno: 08.10.2019, 12:06h

Privredni i univerzitetski stručnjaci kažu da je svijet potpuno nepripremljen za „fosfornu krizu“

Fosfor je esencijalni mineral za sav biljni i životinjski svet na Zemlji, pa tako i za ljude. Jedan od gradivnih elemenata DNK, ovaj osnovni resurs omogućava ćelijama da prenose energiju, a kada se izvadi iz zemlje dodaje se đubrivu da bi se povećali poljoprivredni prinosi, prenosi RTS.

Problem leži u tome što fosfor nije obnovljivi element. Trenutno ne postoji zamjena za njega, nalazišta su sve rjeđa, a potrošnja sve veća. Zbog svega toga, problem sa fosforom je sve ozbiljniji.

Ukoliko se ništa ne učini na polju smanjenja potrošnje, grupa od 40 međunarodnih stručnjaka je upozorila da će planetarne rezerve uskoro presušiti.

Samo u proteklih 50 godina, proizvodnja fosfatnih đubriva porasla je pet puta, a sa rastućom ljudskom populacijom očekuje se da se potražnja udvostruči do 2050. godine.

Privredni i univerzitetski stručnjaci kažu da je svijet potpuno nepripremljen za „fosfornu krizu“.

„Ne postoji saradnja niti koordinacija na globalnom nivou koja bi se bavila pitanjem kako na odgovoran način koristiti fosfor“, navodi ekolog Kasper Rajcel, koji proučava fosfor u vodenim ekosistemima i koji je učestovao u sastavljanju izvještaja.

Naučnici ističu da je prijeko potrebna implementacija neke vrste zatvorenog kružnog sistema reciklaže, jer fosfor teoretski može da se reciklira 46 puta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply