Da li je FBI zaista ubio gangstera Dilindžera

Objavljeno: 06.10.2019, 08:04h

Gangstera je 1934. godine ubila federalna policija, ali neki članovi njegove porodice sumnjaju u policijsku verziju ubistva.

Zbog postojanja sumnji da je FBI ubio pogrešnog čovjeka, vlasti američke savezne države Indijane odobrile su ekshumaciju posmrtnih ostataka čuvenog gangstera Džona Dilindžera.

Ekshumaciju je zatražila njegova porodica, sumnjajući da je Dilindžerovo tijelo sahranjeno u Indijanapolisu, prenosi Beta.

Dilindžer (1903-1934) bio je čuveni gangster ’30-ih godina, a američki Federalni istražni biro (FBI) ga je u to vrijeme opisao kao “žestokog kradljivca” koji je redovno bio na naslovnim stranama tadašnje štampe.

Gangstera je 1934. godine ubila federalna policija. Sahranjen je na groblju Kraun hil u Indijanapolisu.

Međutim, neki članovi njegove porodice sumnjaju u policijsku verziju ubistva.

Nećaka gangstera Kerol Tompson tvrdi da posjeduje informacije da čovjek koji se tada predstavio kao Dilindžer i kojeg je policija ubila, nije njen stric. Kao jedan od dokaza, ona je navela boju očiju i otiske prstiju.

“Mislim da je važno znati da li je Dilindžer živio duže od datuma koji je naveden o njegovoj smrti, a to je 22. jul 1934. godine. Ako nije tada ubijen, voljela bih da znam šta mu se desilo, gdje je živio, da li je imao djecu, unuke i da li je neko od njih živ”, navela je ona u zahtjevu za ekshumaciju.

FBI je ocijenio da njena verzija izgleda kao “neka teorija zavjere”. Međutim, vlasti Indijane su odobrile zahtev, a ekshumacija bi trebalo da se izvrši 31. decembra.

Groblje osporava tu odluku, prenijeli su američki mediji, tako da bi cio slučaj mogao da završi na sudu.

Dilindžer je bio poznat po velikim pljačkama banaka i organizovanju bjekstva drugih gangstera iz zatvora za vrijeme Velike depresije u SAD.

Bio je najpoznatiji gangster svog vremena i jedna od ikona američke kulture 20. vijeka. Posvećen mu je veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija.

Na velikom platnu ga je igrao Džoni Dep u filmu “Public Enemies” (2009), podsjeća Beta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply