Tuširanje hladnom vodom

Objavljeno: 03.10.2019, 05:55h

S obzirom da hladan tuš povećava nivo endorfina i serotonina, nije čudno da to takođe poboljšava moć mozga i kognitivne funkcije

Bolji je od kofeina

Temperaturni šok koji osjećate zbog tuširanja hladnom vodom povećava broj otkucaja srca, što zauzvrat oslobađa i potiče cirkulaciju krvi po tijelu i oksigenira ćelije, što povećava budnost.

Smanjuje stres i podstiče osjećaj sreće

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su se svakodnevno tuširali hladnom vodom bili bolje raspoloženi. Istraživači vjeruju da je ovaj pozitivan učinak posljedica toga što hladna voda povećava nivo endorfina i serotonina.

Aktivira imunološki sistem

Ako hladan tuš postane dio vaših redovnih navika, može poboljšati odgovor imunološkog sistema u borbi protiv bolesti. Otkriveno je da izlaganje hladnoći pomaže aktivirati bijele imunološke ćelije u tijelu, a to su ćelije koje se bore protiv bolesti.

Poboljšava cirkulaciju limfe

Reguliše limfni sistem koji se sastoji od mreže sudova koje pomažu tijelu da se očisti od bakterija i mikroba. Kada se tuširate hladnom vodom, ti se sudovi skupljaju i poboljšavaju protok limfe po tijelu, ukljanjajući tako nakupljeni otpad.

Ubrzava metabolizam

Povećava aktivnost ‘smeđe masti’, metabolički aktivne vrste masti koja troši energiju. Smeđa mast, za razliku od žute, ubrzava metabolizam i tako osigurava manji rizik od gojaznosti.

Smanjuje bol i ubrzava oporavak

Izlaganje tijela hladnoći jedna je od poznatih stvari koje sportisti često koriste kako bi umanjili bol i ubrzali oporavak. Vjeruje se da hladnoća smanjuje mišićni umor i bol i često se koristi za ublažavanje upale i mišićno-koštanih bolova kod stanja poput artritisa i fibromijalgije.

Poboljšava funkciju mozga

S obzirom da hladan tuš povećava nivo endorfina i serotonina, nije čudno da to takođe poboljšava moć mozga i kognitivne funkcije. (Izvor:  24sata)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply