Međunarodni poziv za vraćanje bh. djece iz Sirije i Iraka

Objavljeno: 03.10.2019, 11:55h

Djeca su izložena konstantnom i ekstremnom nasilju i traumama

Organizacije civilnog društva za promociju i zaštitu prava djeteta, Save The Children, Hope and Homes for Children i World Vision, uputile su poziv institucijama Bosne i Hercegovine da u što skorijem roku preduzmu odgovarajuće mjere pripreme za povratak i osiguraju uslove za adekvatnu adaptaciju i reintegraciju u društvo djece stranih boraca iz BiH koja borave na području Sirije i Iraka.

“S obzirom na konstantnu opasnost i sve veće humanitarne potrebe u područjima oružanih sukoba u Siriji i Iraku, izražavamo duboku zabrinutost u vezi sa statusom i položajem djece stranih boraca iz BiH u ovim zemljama. Djeca stranih boraca koja trenutno borave u kampovima, pritvorskim jedinicama i domovima za djecu bez roditeljskog staranja u Siriji i Iraku su jedna od najugroženijih kategorija djece na svijetu”, saopšeno je u pismu, prenosi RSE.

U pismu, između ostalog, stoji da su djeca bila ili još uvijek jesu izložena konstantnom i ekstremnom nasilju i teškim traumama.

Vlastima Bosne i Hercegovine poručeno je da, u skladu s Konvencijom o pravima djeteta i drugim međunarodnim dokumentima, djeci osiguraju hitan i adekvatan povratak, te reintegraciju u okruženju gdje će se poštivati sva propisana prava.

“Savjet bezbijednosti UB u Rezoluciji 2427 (2018) nedvojbeno poziva sve strane oružanih sukoba da uspostave ‘standardne operativne postupke za brz povratak djece iz zona konflikta, te postupke za usmjeravanje istih prema relevantnim civilnim akterima za zaštitu djece’.”

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply