Krv, znoj i suze

Objavljeno: 29.09.2019, 21:52h

Ili priča o tome kako je to umetnost opet uradila

Piše: Ljiljana VUKOVIĆ

Triatlon u Beogradu. Sin Stefan učestvuje. Zove da dodjem.Početno čuđenje otkuda on tamo i zašto, potapa spisak zaduženja koja mi daje. ,, Ponesi ovčiji kajmak sa Durmitora za snagu , a iz Užica crvene majce sa imenima prijatelja koji su pomogli radom i podrškom.”
Ne takmiči se sa ostalima, takmiči se sa sobom, kaže.
Ne juri ni vreme. Ono će zbunjeno da juri njega, dok bude trčao&vozio i plivao od cilja ka startu. Uostalom, umetnost voli napor i muku, dodaje.
,,Daleko je i treba puno benzina i godine su stigle. Do kada više taj mali da ide drugacije od ostalih? Svi idu sa starta ka cilju, a on hoće obratno. Svi imaju jedan raspored, on suprotan..“gunđala sam i negodovala.
No pripreme sam privodila kraju, polako i sigurno. U poslednjem momentu, pre nego ću krenuti, dodala sam iz majčinske inicijative crne pantalone od vunenog sukna. Njih mi je stara durmitorska tkalja Ruža izvukla iz drvenog bajuna. ,,Kad stigne na start biće umoran i biće mu hladno” pomislih. Nikad dovoljno bezbrižna, pridodala sam i komad goveđeg loja koji mi je poklonila planinka Beba . ,,Neka se nađe i zaštiti nežno telo umetnika od hladne velegradske vode.” rekoh mom ostarelom pinču gledajući u retrovizor dok sam se rikvercom izvlačila iz dvorišta i uključivala se u najglavniju žabljačku ulicu.
I tako braon pas i ja krenusmo u crvenom kockastom oldfashion fordu, ostavljajući za sobom Sinjajevinu . Mimoišli smo Durmitor i prošli Jablanicu i Belo Brdo i Mokru Goru. U Užicu nam,u pokusaju da smanjimo broj u nebo ispustenih ugljovodonika, pobegao voz, a u autobus Simu nisu hteli da prime.Kažu ne ide da ide pas sa ljudima.
,,Pa dobro ljudi, šta da se radi . Ajte vi. Nas dvoje cemo sami, starom ibarskom magistralom.”
Subotnja noć, podeljena belom crtom povučenom po crnom asfaltu, je ionako odličan ambijent da brzo prodje vreme do Beograda.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply