Pleme moje snom mrtvijem spava

Objavljeno: 28.09.2019, 20:46h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Da li je u pitanju kraj i moj odlazak u „vječna lovišta“ Bog zna, ali kako starim sve više mi naum padaju događaji iz prošlosti. Tako neki dan šetajući sa prijateljem okolnim brdima Bijelog Polja akšam nas zateče na vrh Obrova. Gledamo voljeni grad, pogled bacismo u pravcu Durmitora pa onda obuhvatismo državu, narod. Svi spavaju dubokim snom. Milina jedna. Mahinalno obojica istovremeno zapjevasmo – „Mirno spavaj nano, sve je opljačkano,“ i naum pade mi događaj početkom sedamdesetih godina prošloga vijeka.

Tada sam radio u Konfekciji ‘Jedinstvo’. Zuhdo, zvani Grčki, je bio ložač i portir. Tako jednu večer pred sami sabah upade narodna milicija u kontrolu i uhvati Grčkog spavajući. Nije šala, portir spava a državni neprijatelji vrebaju priliku. Napisaše mu prijavu i za nekoliko dana pozvaše ga na disciplinsku odgovornost. Džibo je bio predsjednik komisije i upita sirotog Zuhda:

„Dobro Grčki, jesi li znao i da li si bio svjestan da ne smiješ spavati na radnom mjestu?“

„Jesam, druže Džibo, sve do trenutka dok nisam zaspao,“ mirno odgovori Grčki.

***

Ovako ti je nekako bilo i sa narodima bivše nam domovine. Sve dok smo bili budni nekako nam je išlo. Bratstvo – jedinstvo, socijalna i društvena sigurnost, ravnopravnost… Onda se pojaviše „mladi i lijepi“ koji nas iz socijalističkog hedonizma totalno nespremne uvedoše u barokni nacionalizam, kapitalizam i višepartizam.

Djelovali su pojedinci, grupe i pokreti, slobodnoumni ljudi i intelektualci koji su se svim silama trudili da se odupru i probude narod iz nacionalističkog sna, ali uzalud. Od tada nam je sve krenulo naopako, crno da crnje ne može biti.

Da tragedija bude već,a čak i oni istinski borci za ljudsko dostojanstvo iz devedesetih poslije višedecenijske borbe pomriješe ili se umoriše.

Definitivno – „pleme moje snom mrtvijem spava,“ samo se po đe koji Mohikanac još zapita:

„Da li je ovaj narod svjestan šta radi i kuda sve ovo ide?“

Narod je kao i Grčki bio svjestan sve dok nije zaspao.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply