E-peticije – igračke za građane ili prečica do ušiju vlasti?

Objavljeno: 24.09.2019, 15:38h

Ne postoji pravni akt kojim je uređena procedura podnošenja peticije, glasanja i koraka nakon usvajanja.

Mnogi građani i građanke, koji su minulog ljeta željeli da potpišu e-peticiju za proglašenje Sinjajevine parkom prirode i spase je od militarizacije, imali su poteškoća da to učine. Iako su pratili navedena uputstva na platformi, smještenoj na internet sajtu Vlade Crne Gore, dešavalo se da trud bude uzaludan.

“Problem sa kojim smo se suočili je da, na primjer, platforma ne prihvata potpis, iako osoba prepisuje podatke sa lične karte”, kazao je za portal PCNEN Milan Sekulović iz Građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu”.

Milan Sekulović/Foto: Facebook

On nam je rekao da su im iz Ministarstva javne uprave (MJU) kazali da postoji veliki broj slučajeva da se podaci iz ličnih karata ne poklapaju sa onima koje se nalaze u bazi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Slične probleme sa platformom za e-peticije je imalo, prije više godina, još jedno udruženje građana.

Udruženje “Roditelji” je pokrenulo peticiju iste godine (2012) kada je platforma počela sa radom i suočavalo se sa mnogo tehničkih problema – bagovima i padanjem servisa.

“Bili smo primorani da na našem portalu roditelji.me razvijemo sopstvenu platformu za prikupljanje potpisa, kao i da potpise prikupljamo na ‘tradicionalan’ način”, kazao je za portal PCNEN Duško Mihailović, član udruženja “Roditelji”.

“PLATFORMA JE JAKO KOMPLIKOVANA I ZAHTJEVNA, ZATO SPREMAMO ZAHTJEV ZA NJENU IZMJENU”, NAJAVIO JE MILAN SEKULOVIĆ.

Duško Mihailović/Foto: Facebook

Objasnio je kako su ‘prevazišli’ loše funkcionisanje vladine platforme.

“Frustracije potpisnika, uzrokovane lošim funkcionisanjem Vladine platforme, (neko bi možda rekao i opstrukcijom) preselili smo na aktiviste udruženja ‘Roditelji’, koji su, nakon prikupljanja potpisa, unosili podatke u ‘bugoviti’ sistem e-peticija”.

Slično su se ove godine dovijali i u GI “Sačuvajmo Sinjajevinu”. Oni će, međutim, svoje frustracije ‘prevesti’ u zahtjev za izmjenu elektronske platforme za potpisivanje e-peticija.

“Platforma je jako komplikovana i zahtjevna, zato spremamo zahtjev za njenu izmjenu”, najavio je Milan Sekulović.

Osim tehničkog aspekta priče, o e-platformi, koja je rezultat projekta “Glas građana – E-peticije”, pokrenutog prije sedam godina, jednako je važan i onaj o djelotvornosti ovakvog načina komuniciranja građana i Vlade. Cilj je bio da se poveća transparentnost toga procesa, a pitanje je da li je taj cilj postignut.

NE POSTOJI PRAVNI AKT KOJIM JE UREĐENA PROCEDURA PODNOŠENJA PETICIJE, GLASANJA I KORAKA NAKON USVAJANJA.

Udruženje “Roditelji” su bili zadovoljni krajnjim ishodom svoga angažmana. Vlada je pokazala razumijevanje za njihovu peticiju kojom je tražena gradnja novih dječjih vrtića. Peticija za zaštitu Sinjajevine stigla je do vladinih ‘ušiju’, ali ne i do srca i glave. Vlada je, uprkos argumentaciji inicijatora peticije i više od 3.000 građana/građanki, odlučila da na planini gradi vojni poligon.

Kako je, uopšte, regulisano ovo ‘peticionaško pitanje’ u Crnoj Gori?

Ne postoji pravni akt kojim je uređena procedura podnošenja peticije, glasanja i koraka nakon usvajanja, saznali smo od Steva Muka, predsjednika Upravnog odbora Instituta Alternativa.

Stevo Muk/Foto: Facebook

“Zato se javljaju problemi u praksi. Na primjer, Komisija za e-peticije (čiji rad nije definisan bilo kojim aktom), a koju čine predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Ministarstva pravde i Ministarstva javne uprave, može da odbije da peticija uopšte bude podnijeta, čak i kada zadovoljava sve formalne uslove koji su izlistani na stranici epeticije.gov.me.”, kazao je Muk za portal PCNEN.

On je naveo da je to na svojoj koži osjetio upravo Institut alternativa.

Ova nevladina organizacija je pokušala da podnese peticiju koja se tiče objavljivanja informacija o radu komisija za stambenu politiku i raspodjelu sredstava budžetske rezerve, ali je Komisija za e-peticije odbila, iako je “peticija bila sasvim u skladu sa traženim kriterijumima”.

Kopije ne liče na original

Iako se platforma za e-peticije “ugledala” na one pravljene u Njemačkoj, SAD i Velikoj Britaniji, građani Crne Gore su obavezni da daju saglasnost da se njihov JMBG i broj lične karte koriste u “svrhu za koju se prikupljaju“.

 Platforme koje su korišćene kao uzor traže isključivo ime, prezime, lokaciju i mejl adresu potpisnika peticije. Takođe, navodi se da se podaci potpisnika neće javno objaviti niti koristiti za bilo koje svrhe osim za peticiju koju potpisuje.

 PCNEN je postavio niz pitanja Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP). Zanimalo nas je da li je neophodno da građani unose svoj JMBG i broj lične karte i za koje se konkretno “svrhe” prikupljaju ti podaci. Takođe, pitali smo ih da li je AZLP izvršila reviziju ove platforme i kada. Od AZLP smo tražili i mišljenje da li građani imaju pravo da se ne slože sa korišćenjem njihovih ličnih podataka za pomenute “svrhe” i zašto se njihovi podaci ne podudaraju sa onima iz MUP-a.

Iz agencije su kazali da će odgovoriti na postavljena pitanja nakon donošenja odluke Savjeta Agencije.

Sara KURGAŠ

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. PCNEN says:

  Za peticiju “Sačuvajmo Sinjajevinu” odgovorno Ministarstvo odbrane

  Peticija “Sačuvajmo Sinjajevinu – Proglasimo Sinjajevinu zaštićenim područjem i parkom prirode” zvuči kao da bi trebala biti prihvaćena od strane Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT). Ipak, ona je prihvaćena od strane Ministarstva odbrane (MO), iako navedena peticija ne nosi naziv “Spriječimo korišćenje Sinjajevine kao vojnog poligona”.

  Iz MORT-a su, naknadno odgovarajući na pitanja PCNEN-a, izjavili i da je ta peticija dostavljena na razmatranje Vladi Crne Gore:

  “Peticija ‘Sačuvajmo Sinjajevinu – Proglasimo Sinjajevinu zaštićenim područjem i parkom prirode’ je prihvaćena od strane Ministarstva odbrane. Shodno navedenom, Ministarstvo odbrane je organ nadležan za predmetnu Peticiju, koji je, u skladu sa Pravilima portala ‘Glas građana-e Peticije’, istu dostavilo Vladi Crne Gore na razmatranje.”

 2. PCNEN says:

  Iako Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) i slobodan pristup informacijama nije izvršila reviziju platforme epeticije.gov.me, Savjet te institucije smatra da unošenje broja lične karte i jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG) predstavlja obradu ličnih podataka u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, što je suprotno članu 2 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

  Vezano za obradu ličnih podataka, odnosno za popunjavanje podatka o broju lične karte i JMBG, Savjet nalazi da je “neophodno na samom portalu istaći napomenu da je prilikom izvršavanja provjere identiteta lica koje je državljanin Crne Gore (podnosioca ili potpisnika e-peticije) dovoljno popuniti samo podatak o JMBG, odnosno da postoji opciona mogućnost popunjavanja jednog od navedenih podataka, dok je ukucavanje broja lične karte obavezno za strane državljane”.

  Saopštili su i da na samom portalu nije transparentno objašnjeno da, prilikom popunjavanja peticije, nije obavezno da se popuni podatak o broju lične karte i JMBG.
  “Unošenje oba podatka predstavlja obradu ličnih podataka u većem obimu nego što je potrebno da bi se postigla svrha obrade, što je suprotno članu 2 stav 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, kazali su iz Savjeta AZLP.

  Iz AZLP su kazali da nisu izvršili reviziju platforme za e-peticije.