‘Deportacija’ premijerno u KIC ‘Budo Tomović’

Objavljeno: 23.09.2019, 20:58h

Pozorišna predstava “Deportacija“ biće premijerno izvedena u utorak, 24. septembra u Sali Kulturno informativnom centru “Budo Tomović“ u Podgorici.

Početak predstave najavljen je za 20.00 sati.

Predstava je urađena po tekstu Željka Vušurovića, dramaturga sa Cetinja, u produkciji Kulturnog centra Novi Pazar.

Predstavu je režirao Gradimir Gojer, teatrolog i režiser iz Bosne i Hercegovine.

Tekst je dramatizovala Svetlana Broz.

Glavne uloge tumače Enver Petrovci i Jasna Ornela Bery, a ostale: Vahid Džanković, Dženana Džanić, Darja Badnjević i Hana Beštić.

Radnja drame je smještena u savremeno doba i, prema riječima njenog autora, bavi se ratnim zločinom deportacije Muslimana iz Crne Gore kroz porodične odnose aktera drame i njihove dileme o tome da nekažnjeni zločin kad-tad dođe na “naplatu”. Predstava je motivisana uspomenom na žrtve ratnog zločina iz maja 1992. godine, kada je crnogorska policija nezakonito uhapsila najmanje 66 Muslimana, civila starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, a onda ih kao taoce predala njima neprijateljskoj vojsci bosanskih Srba. Većina tih izbjeglica je ubijena ili su stradali u logorima Republike Srpske u BiH, dok je samo mali broj uspio da preživi. Za taj zločin do danas niko nije odgovarao.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply