Albanija: Uhapšena dva novinara zbog širenja panike

Objavljeno: 23.09.2019, 11:10h

Novinari su se pozvali na procjene jednog grčkog astrologa

Dva novinara albanskih medija, Siri.net i Šekuli, su uhapšena, zbog objavljivanja lažnih vijesti kojima su najavili razarajući zemljortres i pozvali građane da napuste svoje domove, saopštila je policija, prenijeli su albanski mediji.

Uhapšeni su Aurel Rakiplari sa portala Siri i Daniela Grica iz Šekulija, zbog širenja lažnih vijesti i panike kod građana.

Po objavljivanju tih informacija, u kojima su se novinari pozvali na procjene jednog grčkog astrologa, reagovao je premier Edi Rama koji je to nazvao „lažnim vijestima“, što je, kako je naveo, krivično djelo širenja panike.

„Svakog idiota koji piše vijesti o prognozama zemljotrsa bi trebalo sankcionisati“, napisao je Rama na fejsbuku.

Neposredno nakon toga dvoje novinar je privedeno.

Policja je saopštila da je osnovala posebnu istražnu grupu koja ćeu potpunosti razotkriti porijeklo ove zlonamjerne vijesti koja je kod građana stvorila strah i paniniku, prenosi Tanjug.

Mediji su pozvani da budu oprezniji u izvještajima i da informacije zasnivaju na službenim potvrdama.

„Kompjuter koji predviđa zemljotres još nije izmišljen. Svaka riječ o nadolasku zemljotresa, posledica je neviđene ljudske zlobe, koju bi logika trebalo da prezire. To je krivično djelo kažnjivo po zakonu“, izjavila je tim povodom ministarka odbrane Olta Kšačka.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register