UN: Poslednjih pet godina najtoplije ikad zabilježene

Objavljeno: 22.09.2019, 18:13h

Prethodne četiri godine su bile najtoplije ikad zabilježene od 1850.

Pet poslednjih godina od 2015. do 2019. će biti najtopliji period ikad registrovan na planeti, poslije vrelog ljeta 2019. godine, saopštile su danas Ujedinjene nacije uoči samita o klimi u prisustvu šezdesetak svjetskih vođa u Njujorku, prenosi Beta.

Prosječna temperatura u periodu 2015-2019. je viša 1,1 stepen Celzijusa o odnosu na period 1850-1900, pokazuje izvještaj koji je objavila Svjetska meteorološka organizacija, koja daje aktuelno stanje klime na planeti.

Najnoviji podaci potvrđuju tendenciju prethodne četiri godine koje su već bile najtoplije ikad zabilježene, odnosno od 1850. godine. Takođe se znalo da je jul 2019. godine bio obilježen sa više vrelih talasa posebno u Evropi, i da je potukao apsolutni rekord za visinu temperature.

Emisija gasova sa efektom staklene bašte su porasle, i 2019. godine biće najmanje na istom nivou kao 2018. godine, predviđaju naučnici koji su radili na ovom izvještaju UN.

Koncentracija ugljendioksida u atmosferi će, kako se očekuje, dostići novi vrhunac do kraja 2019. godine, prema preliminarnim podacima, odnosno biće 410 djelova za milion.

Prema sadašnjem stanju preuzetih obaveza zemalja za smanjenje emisije štetnih gasova, planeta će biti toplija za između 2,9 i 3,4 stepena Celzijusa do 2100. godine.

Iz toga proizilazi da napori zemalja u borbi protiv štetnih gasova treba da se upetostruče da bi se zagrijavanje zadržalo na plus 1,5 stepen Celzijusa kako je predviđeno ugovorom iz Pariza iz 2015. godine. Ili najmanje da se utrostruče da bi se temperatura zadržala na plus dva stepena Celzijusa koj je maksimalni limit  prema tom ugovoru.

“Rascjep nikad nije bio toliko veliki između onoga što svijet želi da postigne i realnosti klimatskih planova zemalja”, upozorava se u izvještaju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš želi da počne da zatvara taj rascjep sazivanjem oko šezdeset vođa u UN u ponedjeljak, 23. Septembra, uoči godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN, i tri dana posle velikih demonstracija mladih za očuvanje klime održanih širom svijeta.

Mnogi lideri treba da obećaju da će dostići nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine, rekao je Gutereš.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register