Prajd: Zatraženo usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola

Objavljeno: 21.09.2019, 18:03h

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić je kazao da je neusvajanjem pomenutog zakona izvršena brutalna zloupotreba ljudskih prava i nasilje nad LGBT osobama.

Učesnici sedme Povorke ponosa zatražili su danas da bude usvojen Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola i da svaki oblik nasilja nad LGBT osobama bude sanckionisan u skladu sa zakonom, izvještava agencija Mina.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra Danijel Kalezić je kazao da je neusvajanjem pomenutog zakona izvršena brutalna zloupotreba ljudskih prava i nasilje nad LGBT osobama.

“Vidjeli smo i čuli vrijeđanja, ismijavanja, pokušaja ponižavanja od dijela poslanika i nekih političkih aprtija, koji su tokom rasprave o Predlogu zakona znali da smo u Skupštini na samo metar od njih”, rekao je Kalezić.

On je kazao da su LGBT osobe izložene konstatnom nasilju od nekih poslanika koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju.

”A čije su velike plate i privligedije finansirane iz budžeta koji i mi punimo plaćanjem poreza”, naveo je Kalezić.

On je poručio da LGBT osobe to neće dozvoljavati, da neće trpjeti i neće pognuti glavu.

Kalezić je rekao da LGBT osobe zahtijevaju punu ravnopravnost u društvu, jednaka prava, navodeći da iste obaveze već imaju.

“Zahtijevamo usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola. Zahtijevamo da onih koji šire mržnju u Skupštini Crne Gore da prestanu da svoje političke bitke biju preko naših leđa, da svaki oblik nasilja nad nama bude sanckionisan u skladu sa zakonom”, rekao je Kalezić.

Učesnici Povorke ponosa “Montenegro prajd 2019” krenuli su u šetnju maršutom koja će biti najduža do sada.

Među okupljenima su predstavnici nevladinih organizacija, državnih organa, političkih patija.

Učesnici nose transparente: “Sloboda”, “Ako nijeste na Prajd đe ste”, “Ponosan na svoje ožiljke”, “Ozakonimo ljubav”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register