Beograd: Protest protiv mHE

Objavljeno: 21.09.2019, 18:33h

Protesti protiv izgradnje mHE traju mjesecima na Staroj planini, kao i u drugim mjestima u Srbiji u kojima se mještani protive da im se “reka stavi u cev”

Na protest protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji u Pionirskom parku u Beogradu, ispred Predsjedništva Srbije, okupilo se danas popodne nekoliko stotina ljudi.

Građani nose transparente ‘Vi imate dozvole. Mi imamo pravo’, ‘Hoćemo reke, nećemo cevke’ , ‘Reka u cevi ili metak u cevi, isto je – život nestaje’, ‘Stop MHE’.

Protest organizuju Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine.

“Dok nadležne institucije ćute, uništavanje reka se nastavlja. U selima Srbije proglašeno je vanredno stanje. Organizovane su danonoćne straže, a u nekoliko mesta došlo je do fizičkog sukoba sa investitorom”, naveli su organizatori uoči skupa u Beogradu, prenosi RSE.

Građani okupljeni oko Pokreta Odbranimo reke Stare planine i Saveza mesnih zajednica Stare planine juče su protestovali u Pirotu, u vrijeme zasijedanja gradske skupštine gdje se raspravljalo o dozvolama za izgradnju mini hidroelektrana.

Sa tog protesta uputili su zahtjev da se mHE izbrišu iz Prostornih planova, ne samo u Pirotu, već u cijeloj Srbiji.

Zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE juče je usvojen na gradskoj skupštini.

Savez mesnih zajednica Stare planine je 7. septembra proglasio vanredno stanje na toj planini zbog, kako je navedeno, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidrocentrala.

Savez je tada pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da “konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela”.

Protivnici izgradnje mini hidroelektrana tražili su da predsjednik Srbije “hitno reaguje i spriječi eskalaciju sukoba sa težim posledicama”.

Sastanak sa Vučićem zakazan je za 28. septembar, navode aktivisti.

Kažu da će na tom sastanku zahtijevati da se donese zakon o stavljanju moratorijuma na izgradnju mHE i zaustavi uništavanje reka u Srbiji.

Protesti protiv izgradnje mini hidroelektrana traju mjesecima na Staroj planini, kao i u drugim mjestima u Srbiji u kojima se mještani protive da im se “reka stavi u cev”.

Prvi veliki protest u Beogradu protiv izgradnje mini hidrocentrala održan je u januaru ove godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register