Češanje za Nobela

Objavljeno: 17.09.2019, 08:24h

Nagrada pripala ekipi koja je izmjerili nivo zadovoljstva koje osoba osjeća nakon što počeše dio tijela koji je svrbi

“Ig Nobelova“ nagrada za mir, koja se svake godine dodjeljuje za neobična i nikom potrebna dostignuća, ove godine pripala je, između ostalih, i ekipi iz SAD, Velike Britanije, Singapura i Saudijske Arabije, koji su izmjerili nivo zadovoljstva koje osoba osjeća nakon što počeše dio tijela koji je svrbi, prenio je Sputnjik.

Naučnici su takođe utvrdili da je intenzitet svraba na leđima i gležnjevima znatno intenzivniji od svraba na podlaktici.

Njemački psiholog Fric Strek je dobio nagradu iz oblasti fiziologije za otkriće da kada drži olovku u ustima čovjek se nesvjesno smiješi, što ga čini srećnijim.

Istina, kasnije je utvrđeno da to i nije baš tako.

Međunarodni tim istraživača dobio je nagradu u oblasti fizičkih nauka za definisanje mehanizma koji omogućava australijskim torbarima — vombatima da proizvode izmet kvadratnog oblika.

Dvoje istraživača iz tog tima su dobitnici “Ig Nobelove“ nagrade po drugi put. Prije četiri godine su dobili nagradu za izračunavanje prosječne brzine mokrenja kod sisara.

Za razliku od dodjele prave Nobelove nagrade, gdje su laureati poznati mnogo prije ceremonije, osnivači “Ig Nobelove“ nagrade drže sve u tajnosti do kraja. To je u vezi sa činjenicom što se neko od potencijalnih dobitnika nagrade može uvrijediti zbog takvog nagrađivanja. Zato organizatori ceremonije usmeno obaveštavaju učesnike ceremonije, a oni daju pristanak da prisustvuju događaju.

Formalni kriterijum za izbor radova — “ono što te natjera da se nasmiješ, a zatim da se zamisliš“, koji je predložio Mark Abrams, osnivač nagrade i urednik časopisa The Annals of Improbable Research dokazuje da ceremonija nije samo šaljivi šou.

Neki od naučnika koji su dobitnici “Ig Nobelove“ nagrade kasnije su uspjeli da primijene svoj izum u ozbiljnim istraživanjima. Jedan od njih je fizičar Andrej Gejm, koji je dobio Nobelovu nagradu za proučavanje grafensa, i to deset godina nakon osvajanja “Ig Nobelove“ nagrade za uspješan eksperiment o levitaciji žive žabe u magnetnom polju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register