Kad je vic smješniji?

Objavljeno: 11.09.2019, 08:02h

Preko smijeha dobijate informaciju i da je OK da se smijete.

Tim istraživača sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) nedavno je u magazinu Current Bilology objavio rezultate istraživanja o uticaju nasnimljenog ljudskog smijeha kao reakciji na vic ili šalu. 72 volontera su slušali 40 viceva sa nasnimljenim smijehom na kraju, nakon poente. Glavni zaključak je jednostavan – svi učesnici u studiji su se saglasili da su vicevi smješniji kada se na kraju čuje nasnimljen smijeh publike, pogotovo onaj koji je spontan.

“Smijeh utiče na to koliko nam je neki vic smiješan i mislim da je to zato što smijeh predstavlja veoma važan signal za ljude. Preko smijeha dobijate informaciju ne samo da je nešto smiješno, već i da je OK da se smijete“, kaže Sofi Skot, profesorka kognitivne neuronauke i vođa tima sa UCL-a, prenosi portal Elementarium.

Dok su prethodne studije pokazivale da se smijeh često drugačije procesuira kod osoba sa autizmom, u studiji profesorke Skot jedina razlika među zdravim i učesnicima sa autizmom je u tome što su ovi drugi svih 40 viceva ocijenili kao smješnije kada im se, nakon poente, doda nasnimljeni smijeh. Jedno od objašnjenja može da bude i to što su tzv. neurotipični odrasli smatrali šale previše djetinjastim i nezanimljivim da bi ih toliko visoko vrednovali, tvrdi tim sa UCL-a.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register