Letnje Crnogorske Seobe Dan sedmi

Objavljeno: 01.09.2019, 22:09h

Piše: Ljiljana VUKOVIĆ

Rezultatima procesa sedmodnevnog stvaranje, opisanim u starom no još uvek rado čitanom bestseleru ever, možete biti zadovoljni i ne morate, no svakako vam je taj word content odnekud poznat. Svesna sam influence, sticane kroz vekove, muškog kolege iz davnih vremena i broja lajkova koje njegove priče i danas dobijaju. Ja, iako daleko tehnološki opremljenija, teško da ću ikad mojim alogaritmom prestići njegov. No to me ne oslobađa teškog bremena umetničkog ega i njegove potebe da se izrazi i drugima približi.

Dan sedmi. Jer, još sam davnih dana pikselima okovala Vražije jezero i jedno vreme ga tihog i lepog za sebe držala. Lečila sam gradske uboje gledajući ga krotkog kao jagnje i plivajući u vodi, mlakoj kao tek pomuženo mleko. Umesto mantre, kad zažmurim, čula sam bosa stopala mog oca, tada dečaka, kako trče preko livada. I često bih zaspala nesvesna vremena koja dolaze ili što bi stari ljudi rekli da djavo u jezeru nikada ne spava.

Kad sam juče stigla na obalu celi dan sam sedela na obali i videla.Videla sam kvadove koji mrve planinsko busenje velikim točkovima, čula sam krik planinskog orla dok je bežao iz gnezda i ja planiranu priču nisam više htela pisati. Vi možete reći da ja ne znam šta hoću i možda ćete biti u pravu, a možda ćete se prikloniti i bućnuti u stereotip najlepšeg crnogorskog muškarca, onog vremena, o ženskoj ćudljivosti. Šta god bilo, ja vam neću zameriti jer niko uključujući spisateljicu ne zna u kom će se pravcu trgnuti priča.
Pre par godina sam u mojoj priči o Uvačkom jezeru u Srbiji navela izjavu Sajmon Dzekinsa u Guardijanu da su štete koje proizvodi masovni turizam nadmašile štetu izazvanu najvećim ratnim razaranjima.

Danas ću priču o Vražijem jezeru u Crnoj Gori iskoristiti da je ponovo citiram i dopunim jednim povikom neuke turističke radnice na Škrčkom jezeru pre par desetina godina ,, Kud ste takvi pošli, dabogda ne došli !”

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply