Парадокси “епископа” атеизма и псеудокомунизма

Objavljeno: 28.08.2019, 12:58h

Пише: Војин Грубач

У јунску “ударничку акцију” прогањања Православне цркве Црне Горе- били су укључени разноразни атеисти, који себе често ‘агностицима’ називају, на разним нивоима државе и друштва.

Прије свега, премијер и шеф режима са својим дворским идеолозима”, као и представници других конфесија, рецимо- муслиманске вјероисповијести, што је зачуђујућа појава.

Сви су се они активирали као по неком чудном сигналу, те одједном “дошли до идеје” да њиховом атеистичком духу и антиправославној провинијенцији недостаје Црква, и то баш православна?!

Наравно, не да се у њеним храмовима моле, већ да је “реорганизују” тако да је нема, или да има крупне проблеме – гдје свака трања може реметити мир православних вјерника и свештенства.

Два атеистичка бојовника антиправославља

И тако, крајем јуна ове 2019. године десила се интензивна кампања против православног народа и Митрополије црногорско проморске, гдје су се особито истакла два атеистичка борца.

На првом мјесту је, свакако, био премијер Црне Горе Душко Марковић.

А на другом мјесту, млађани предсједник “СУБНОР-а и антифашиста Црне Горе”, књижевник Зувдија Хоџић који је, гле чуда, рођен 1. августа 1943. године у Гусињу.

Свима је очигледно да господин Хоџић никако није могао бити учесник Другог свјетског рата, јер није имао нити двије године када се десио 9. мај 1945. године, односно- Дан побједе над нацизмом.

А можда и јесте, јер зли језици тврде да је Зувдија Хоџић, одмах пошто се родио, тих годину и девет мјесеци ипак пуцао на њемачке фашисте.

При чему је тај рат водио из колијевке, пуцајући на нацисте и домаће издајнике из своје вароши – кроз свилене пелене.

Ако је то тачно, онда га је тај облик “НОБ-а” и препоручио на функцију коју сада обавља, чиме се опет потврђује претпоставка – да је “Црна Гора земља чуда”.

А могао је академик Хоџић, чистог образа и уздигнутог чела, да оснује “Антифашистички фронт беба НОБ-а”, па да се људи диве тој оргиналној замисли које се нико до сада није досјетио.

Премијер смањује разлике – подстицањем нетрпељивости?!

Ипак, да почнемо од премијера. Наиме, подгоричке Вијести су 26. јуна 2019. пренијеле информацију да је премијер Душко Марковић у Скупштини Црне Горе, по питању Закона о слободи вјероисповијести, по којем режим планира отимати православне цркве и манастире, изнио следећи помирљиви став: “За добро државе да се разлике у Црној Гори смање, а не да се подстичу”(1).

То је премијер заиста коректно рекао! И та порука би се могла поздравити, да у наредној реченици премијер није демонстрирао најaвљено “смањивање резликa” кроз жељено подстицање мржње и нетрпељивости у друштву.

А он је рекао следеће:

”Не може о том закону објективно говорити вјерска структура која не признаје Црну Гору, која је била против референдума, која је била против НАТО-а, против Европске уније и која је против сваког нашег европског искорака”! (1)

Наравно, под том злочестом, необјективном “вјерском структуром” -премијер је подразумијевао Православну цркву Црне Горе и њену Митрополију црногорско приморску.

Мада, ако већ Митрополију спомиње негативно- јер је била “против референдума” (о државној независности Црне Горе, оп.а), ваља споменути да је и премијер Марковић два пута био против референдума.

Први пут – када се радило о уласку Црне Горе у НАТО, а други пут – када је одлучио да призна терористичку јазбину “Косове”- као независну државу.

Осим тога, јако је чудно да премијер спочитава Митрополији необјективност, што је она против накардне Европске уније, када црногорски режим наћуљених ушију слуша команде амбасаде Велике Британије у Подгорици, која сада помпезно излази из Европске уније, послије референдума којег су називали Брегзит?! Апсурди, зар не?!

“Европска вриједност”- облик загорчавањa живота православцима?!

Збиља, интересантна је позиција премијера Марковића, гдје организације и људе који су били против пројекта независности Црне Горе, или су били против уласка државе у НАТО, третира као “необјективни” фактор?!

А што је најинтересантније, сву ту антицивилизацијску хајку, коју режим котрља, премијер је јавности представио као исправни “пут у Европску Унију”, третирајући такву антиљудску ујдурму као “европску вриједност”?!

Збиља, каква је “цивилизацијска вриједност” чињеница да је премијер Марковић признао концентрациони логор Косово као независну државу иако је из њега истјерано 28.00О Црногораца, на што се никад није осврнуо.

И то је урађено против воље 85 одсто грађана Црне Горе, што је податак који је премијер сам изнио у јавност.

Зар је за хвалисање улазак Црне Горе у НАТО алијансу, такође против воље већине грађана државе, што је урађено без расписивања референдума, јер би та идеја била одбачена?!

Умјесто да се премијер Марковић стиди због свега тога, као и због тога што је Црна Гора постигла “државну независност” на перверзан начин -против већинске воље православних Срба и Црногораца, што је космички апсурд, он све те бедастоће узима као “више достижење”, с којег се усуђује да некоме суди?!

Па устврђује да “Митрополија црногорско приморска није компетентна”, иако је уз њу 99 одсто православних вјерника, Срба и Црногораца у Црној Гори?

Дакле, по питању Цркве нису чак компетентни сви православни вјерници, али су зато компететни су он и садашњи режим који су неадекватни промотери антихришћанства и агресивног атеизма?!

А сво то свашточињство увијек раде по истом принципу- с чудовишном упорношћу да “православном фактору” треба загорчати живот, вријеђати га свакодневно с државних и продржавних медија, хушкати на њега сваку “алу и врану”, и на крају му се окомити на Православну цркву, мислећи да ће фанови антиправославља тиме “достићи нирвану”?!

СУБНОР- овци”- келнери нехуманог капиталистичког система

Одмах послије ове реторичке тираде премијера Марковића, неко је укључио жути прекидач за хајку- па се одједном појавила нека фантомска организација, која се зове – “СУБНОР и антифашисти Црне Горе”.

Та организација, на чијем је челу дотични Зувдија Хоџић, издала је саопштење за јавност, гдје су медији пренијели како су “они”:

“…поручили, и енергично захтијевају од државних органа да истрају у рјешавању свих питања од слободе вјероисповијести до власништва над вјерским објектима и прије свега на обнови аутокефалности Црногорске цркве без обзира на другачија „канонска“ мишљења.” (2)

Укратко, дотичну групу неучесника НОБ-а, који су партизане гледали само на филмовима, одједном су “енергично заинтересовали” вјерски објекти Митрополије, и статус Православне цркве.

При чему су ти исти ликови мирно посматрали трансформацију Савеза комуниста Црне Горе у буржоаски ДПС, илити анти- СКЦГ.

Без ропота отћутали отимање државне својине, као и пљачкање и уништавање државних предузећа по Црној Гори- које су прави комунисти изградили.

Дa би ми сви схватили, да смо се напокон упознали са препарираним “СУБНОР- овцима”, који су пљунули на све идеале партизана и комуниста, укључујући оне о социјалној правди, неизрабљавању људи, међусобном уважавању разних народа.

И сада, када је неколико мангупа и хохштаплера из власти до костију оглодало Црну Гору, они су се “одједном досјетили” да имовина баш Православне цркве мора бити државна?!

Да закључимо, у овом случају се ради о “борачкој организацији” састављеној од квазипартизана и псеудокомуниста.

О лажном СУБНОР- у, који представља снисходљиву послугу, некакве смотане келнере нехуманог капиталистичког система који данас влада Црној Гором.

Антипартизанима православна имовина постала светиња?!

Дакако, антипартизани “СУБНОР”- а су даље наставили причу, објашњавајући своје ставове овако:

“Ми ништа не тражимо што нам не припада, већ да оно што су градили наши преци буде наше, да се уклоне нелегално подигнути вјерски објекти, да се заустави даља изградња и новокомпоновано скрнављење светиња. И раније се обећавало, па стало.” (2)

Укратко, испада да су “њихови преци” градили само цркве, а нису градили предузећа која су се пред њиховим очима расула и нестала, па их сада нема?!

А што је још горе, ови лажни партизани су се заузели “да се уклоне нелегално подигнути вјерски објекти ”Митрополије?!

Баш чудно, јер изгледа да нису прочитали у новинама да у Црној Гори има 51.000 катастарски уписаних нелегалних објеката, при чему се оцјењује да таквих нелегалних објеката у Црној Гори има чак преко 100.000. (3)

Не осврћући се на реалност, ти ликови моле државне атеисте за напад на Правослaвну цркву, “наређујући” следеће: “Сада се по сваку цијену мора истрајати, јер, ово је једно од најважнијих државотворних питања.” (2)

Збиља, када кажу “по сваку цијену”, да ли мисле – по цијену грађанског рата?!

Ако је тако, тада се поставља питање – кога с ким, и ко су будући учесници жељеног им сукоба?

Једну страну знамо, то су православни вјерници Црне Горе, Срби и Црногорци. Али, ко је та друга страна, која је против њих?

“Mултиконфесионална Црна Гора” против Митрополије?

Да би сазналикога лажни борци “НОБ-а” виде као другу страну пројектованог сукоба, мора се прочитати остатак изјаве, гдје противнике православног народа “групишу” на следећи начин:

“Мултиетична и мултиконфесионална Црна Гора, вјековима живи на темељима слободе за све вјере, нације и народе, а новија збивања везана за вјерска питања тај склад су нарушила и озбиљно пријете унутрашњој стабилности и црногорском европском путу“. (2)

Аха, дакле- “мултиетична и мултиконфесионална Црна Гора” је против тога да 99 одсто православних вјерника у Црној Гори задржи своје манастире и цркве, и моле се у њима?

Значи, православни вјерници су ти који су “нарушили вјерски склад”, те “озбиљно пријете унутрашњој стабилности “ Црне Горе?! Шта ово значи?

Вјероватно су нам жељели рећи да су одређени, или неки- католици и муслимани, односно: Албанци, Бошњаци и Хрвати у Црној Гори, заједно са дукљанским агностицима- изузетно “вјерски угрожени” од стране православних Срба и Црногораца.

Посебно је интересантна вјерска угроженост дукљанских агностика, када знамо да агностици, по идеји, и вјерују и не вјерују у Бога, не признају вјерске каноне и догме, и не интересују их вјерски објекти, што је логично. Како су сад и они угрoжени?!

А сви су они “угрожени” зато што православци не желе непотребну аутокефалију, нити отимање имовине Православне цркве!

Збиља, шта им се може десити од те “угрожености”? Да ли се може десити да то “мултинационално и мултиетничко складиште”, са својим накарадним складом – можда прецркне од туге и несреће!?

Па нека прецркне, што је проблем?! Нека их “опале” инфаркти и инсулти, па да им се душe упокоје од сопствене поганштине и насојлука.

Идејно политички парадокс

Социолог Илија Маловић је, поводом дотичног лударања лажног СУБНОР- а, у изјави за „Спутњик Србија“ навео да је њихово саопштење показатељ „да је Црна Гора постала земља потпуног идејно- политичког парадокса“. (4)

А затим то објаснио, овако: “У Црној Гори је очигледно могуће наћи комунисте који су за НАТО, љевичаре који пропагирају националну искључивост, антифашисте који славе квислинге и револуционаре који подржавају буржоазију. Сада, у ову сврху се, по ко зна који пут, настоји злоупотребити народноослободилачка борба како би се оснажила легитимност потеза које вуче власт…”(4)

Управо тако! Mи присуствујемо идејно политичком парадоксу, гдје се не може примјетити потез власти који би био је логичан и нормалан.

Зато се и појављује “СУБНОР антифашиста”, којег воде антипартизани и антикомунисти, а у суштини- слабо маскирани фашисти и слуге поганог либералног капитализма.

Због тога имамо премијера и режим који против воље православних Срба и Црногораца жели отимати православне цркве.

И то “није чудно”, јер је полуђели актуални режим на сваком битном раскршћу новије историје- пуном силом радио, а потом доносио одлуке против свих интереса православног народа Црне Горе, укључујући и оне егзистенцијалне природе, везане за голи опстанак.

Зато данашња држава Црна Гора сличи тешком болеснику, који се труди да лијепо изгледа.

Онако, он баш и “дивно изгледа”, “прекрасно”, иако су му сви органи нападнути канцером, па је само питање да ли ће му отказивати орган по орган, или ће му сви органи отказати истовремено.

Референце:

(1) (“Марковић: Предсједник Србије и црквени великодстојници причали, а нијесу ни прочитали Закон”, Жељка Вучинић, портал “Вијести”, 26. јун 2019.)

(2) (“Држава да стане уз Црногорску цркву”, портал “Аналитика” (пренесено с “Побједe”), 29. 06. 2019.)

(3) (“Рок за легализацију објеката биће продужен до краја 2020?”, портал Инвеститор.ме, 30.04. 2019., цитат: “За легализацију је пристигло око 51.000 захтјева и према подацима које су општине доставиле Министарству одрживог развоја и туризма (МОРТ-у), укупно је до сада обрађено тек њих око 29.000.”)

(4) (“Лажни партизан Зувдија жели да отме Острог! Тражимо да оно што су градили наши преци буде наше, а не српско”, портал Спутњик Србија, аутор: В. Несторовић, 30.06.2019.)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register