Identitet/Integritet

Objavljeno: 27.08.2019, 12:59h

Piše: Mirjana MARKOVIĆ

Kad sam spremala jednom  prezentaciju o upravljanju ljudskim resursima (koliko god taj izraz bio hladan) stavila sam suvomeđu. To je dobar primjer statike gdje se koriste različiti kameni oblici i dopunajavaju tako da pružaju siguran i čvrst oslonac. Ta čvrsta veza čuvala je naše bašte i vrtove u prošlosti.

Pomislila sam, da je SFRJ razvijala dobar integritet, možda se ne bi dešavale mnoge stvari. Resursima bi se bolje upravljalo. Sjetih se nekih zaključaka Konzorcijuma Ekonomskog fakulteta… Zašto govorimo o greškama? Ne da bi spočitavali. Ali svako mora da spozna, razumije. Povežimo se sa prošlim generacijama, da bi nova znanja imala smisao.

Impresivan je eksperiment koji su razmatrali Erih From i Timoti Šnajder, sproveden na ispitanicima, studentima sa Jejla i stanovnicima Nju Hejvna. Učesnici su imali zadatak da po nalozima psihologa Miligrama sprovodu elektro šokove nad drugim ljudima u svrhu ispitivanja do koje mjere može ići njihova poslušnost. Šokovi su bili simulirani, osobe nad kojima je vršen eksperiment su se pretvarale da trpe bolove, velike patnje i užas. I pored toga, većina ispitanika je sprovodila Miligramova uputstva. Kad bi zastali, Miligram ih je smireno podsticao da nastave sa šokovima i oni su to činili. Otišli bi nakon toga a da se nijesu raspitivali za zdravlje drugih. Miligram je shvatio koliko su ljudi prijemčivi za prihvatanje novih uputstava i novih postavki. Pokoravanje je prikazano u punom svjetlu. To je motivisalo Šnajdera da napiše dvadeset pouka iz 20 vijeka, među kojima su: ne pokoravajte se unaprijed; branite ustanove; čuvajte se jednostranačke države; preuzmite odgovornost za izgled svijeta; sjetite se profesionalne etike…

Neophodna je pomoć zaposlenih da bi ustanova mogla imati integritet, da bi bila budna, da bi se očuvala sloboda i demokratija i izbjegli neki prevaziđeni, odnosno metodi iz prošlog vijeka. Šnajder upozorava na to kolika je važnost kočnica i ravnoteže kako bi se izbjegla demokratija bogatih, odnosno da se izbjegne gledanje na izbore kao što je gledano na  izbore u Rusiji 1990. ili u Češkoj 1946, odnosno u Njemačkoj 1932. godine. Humanizacija društva neophodna je za razvijanje blagostanja i suživota. Ravnodušnost i posmatranje nijesu dobra pretpostavka savremenih razvijenih društava, struka je veoma važan činilac sistema.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register