Letnje Crnogorske Seobe👣Dan Šesti

Objavljeno: 25.08.2019, 12:05h

Piše: Ljiljana VUKOVIĆ

Žabljačke slike i sličice
Kada sam pošla srela sam njih dvojicu. Studenti pošli iz varošice izmedju Minhena i Frankfurta i ispali iz utrobe lokalnog autobusa,cupkali su u mestu nestrpljivi da otrče na neki vrh, po mogućnosti što viši i i što opasniji. Ne dolazi u obzir nikakva druga priča. Ni jezero ni dolina. Tamo će ići kada ostare i potonu u toplu i lepljivu rutinu plata i rata, hipermarketa, dece i ostalih igrački za zrele i odrasle ljude. Popeće se gore koliko god da je to opasno i koliko god da su im patike stare i pocepane. Durmitoru su namenili mesto koga će se sećati po adrenalinu i o kome će pričati kad se vrate u svoje sigurne i predvidljive živote. Popeće se gore i dokumentovati telefonom svaki sekund doživljaja koji će, cim sidju, brzo proslediti svima za koje pretpostavljaju da će biti zadivljeni slikom perfektnog odmora.
Kada sam stigla ugledala sam drvenu binu na obali Crnog jezera. Natpis izrezan od stiropora u prvom planu scene, poizvrtani trupčići odsečenih smrča pretvorenih u stolice svedočili su o ograničenim raspoloživim sredstvima , dobroj volji da se nesto uradi, ali i nedostatku kreativnosti da se izbegne stereotip prvog reda i papira sa natpisom rezervisano za posebne goste. Ipak, kada je priroda spustila zavesu od mraka i kada su umetnici zasvirali , muzika je polegla po jezeru i više ništa nije bilo važno i ništa svakodnevno nije postojalo. Bila je noć i Durmitor i zvezdano nebo i nas par desetina posedalih po trupčićima ili zaleglih na obali. Osećala sam mir i sreću što sam tu.
Kada sam se vraćala, žureći kroz prohladnu noć na velikom biciklu bez svetla, razmišljala sam o tome kako su ljudi željni lepote, kako su umetnici velika deca, o visokim cenama snimaka iz vazduha i o načinu na koji bih, sledeći put kada budem na koncertu koji zahteva tišinu, oborila na zemlju dron za snimanje koji svojim zujanjem grubo narušava moj lični prostor i zloupotrebljava strpljenje lepo vaspitane i bojažljive publike.
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register