MK najavilo prijavu protiv organzatora koncerta Georgijeva

Objavljeno: 14.08.2019, 19:17h

Ministarstvo kulture najavilo da će “svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona”, odgovarati “na način kako je to regulisano propisima ove države”

Ministarstvo kulture Crne Gore je danas najavilo krivičnu prjavu protiv organizatora koncerta Vlada Georgieva i najavilo da će “svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona”, odgovarati “na način kako je to regulisano propisima ove države”.

Ovo je poruka iz reagovanja povodom koncerta  održanog u okviru programa “Trg od ćirilice” prije dvije večeri u Herceg Novom, na kome je Georgiev pjevao i pjsemu “Tamo daleko”.

“Crnogorska javnost je tokom jučerašnjeg dana svjedočila raznorodnom multimedijalnom materijalu sa koncerta koji je održan u Herceg Novom. Samim tim, cjelokupan auditorijum bio je u prilici da vidi na koji se način krši čitav skup zakonskih odredbi, i to na manifestaciji javnog karaktera.

Isticanje simbola drugih država, skrnavljenje zvanične himne Crne Gore uz, u takvim prilikama, gotovo nezaobilazne političke i nacionalističke poruke, samo su neki od elemenata zbog kojih će Ministarstvo kulture protiv organizatora koncerta podnijeti prijavu pred nadležnim organima.

Sigurni smo da postoji mnogo boljih načina za promociju domaćeg, regionalnog i šireg muzičkog stvaralaštva tokom sezone – dovoljno je vidjeti, zapravo, ostale festivale na crnogorskom primorju. U tom duhu, ujedno, pozdravljamo i odluku Opštine Budva da, nakon oštrih reakcija crnogorske javnosti, odstupi od ideje organizacije koncerta trubača iz Guče u tom gradu.

No, na ‘programe’ nalik preksinoćnjem, Ministarstvo kulture i Država Crna Gora neće ćutati – naprotiv. Od sada, svako kome koncept ‘manifestacija kulture’ bude paravan za nacionalističke poruke i kršenje zakona, odgovaraće na način kako je to regulisano propisima ove države.

Smotre kulture ne smiju biti izgovor za organizaciju nacionalističkih skupova, a posebno kada se – kao u slučaju Herceg Novog – njima negira crnogorski identitet.

Žalimo što je Herceg Novi bio domaćin ovog programa, tim prije jer smo nedavno na istom mjestu mogli da ispratimo festival sasvim drugačijeg tipa – koji u mnogo ljepšem svjetlu promoviše i taj grad i Crnu Goru”, poručilo je Ministarstvo kulture.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register