Hrvatski pjevač kažnjen zbog izvikivanja ‘Za dom spremni’

Objavljeno: 14.08.2019, 09:30h

Ovom presudom nije kažnjen Marko Perković Thompson, autor pjesme ‘Čavoglave’, nego Marko Roso, lokalni pjevač i zabavljač iz Makarske

Neoustaša Tompson i dalje nekažnjiv

Zagrebački Jutarnji list je objavio da je konačno donesena presuda kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave“  pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni“ na njenom početku.

U pravosnažnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud, stoji da je pozdrav ”Za dom“ i “Za dom spremni“ korišćen i kao zvanični pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je zasnovan na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Međutim, navodi Jutarnji, ovom presudom, nije kažnjen Marko Perković Thompson, autor pjesme ‘Čavoglave’, nego Marko Roso, lokalni pjevač i zabavljač iz Makarske. Pjesmu ‘Čavoglave’ on je izveo nastupajući na jednom od makarskih trgova prilikom 20. godišnjice ‘Oluje’. Kažnjen je novčanom kaznom od 765 kuna, a dužan je podmiriti i sudske troškove u iznosu od
200 kuna.

“Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja”, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

“Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela”, stoji dalje u presudi, “ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register