Hodžaj: Vjersko i kulturno nasleđe pripadaju Kosovu

Objavljeno: 14.08.2019, 11:41h

“Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a vjersko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova“, izjavio je zamjenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj, reagujući na vijest da je ministar kulture Vlade Srbije Vladan Vukosavljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namijenjeno predsjedniku Papskog savjeta za kulturu, kardinalu Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu. Portal KoSSev podsjeća da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup Zef Gaši sa sveštenstvom i grupom vjernika služili početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave. Oni su tako obilježili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obiljžen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole i pozvali da to postane tradicija. S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju. Hodžaj prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske naziva smiješnom i apsurdnom igrom. „Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i vjerskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smiješna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

“Opsesija Srbije falsifikovanjem istorije je uzrok više ratova i sukoba na Balkanu, a vjersko i kulturno nasleđe na Kosovu, pripada građanima Kosova“, izjavio je zamjenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj, reagujući na vijest da je ministar kulture Vlade Srbije Vladan Vukosavljević predao Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namijenjeno predsjedniku Papskog savjeta za kulturu, kardinalu Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Portal KoSSev podsjeća da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerđi i penzionisani barski nadbiskup Zef Gaši sa sveštenstvom i grupom vjernika služili početkom avgusta misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Sv. Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Oni su tako obilježili, kako je saopšteno, 1. avgust – Dan (albanske) Dijaspore a koji je, kako je naglašeno, prvi put obiljžen na onom što su predstavili kao katolički hram Svetog Nikole i pozvali da to postane tradicija.

S obzirom na to da je u srpskoj istoriji i hrišćanstvu novobrdski hram Sv. Nikole katedralna srpska pravoslavna crkva i bio saborni hram novobrdskih i gračaničkih episkopa, protestovala je Eparhija raško prizrenska, izražavajući duboko razočaranje, usled onog što vidi kao zloupotrebu i provokaciju.

Hodžaj prisvajanje crkve u Novom Brdu kao srpske naziva smiješnom i apsurdnom igrom.

„Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, istorijskog i vjerskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smiješna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica,“ tvrdi Hodžaj.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register