Vitkovo: Pronađena Župska Venera stara 6.000 godina

Objavljeno: 13.08.2019, 17:28h

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, juče je arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću do sada pronađenih Župskih Venera za koju se procjenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe. Prema riječima Crnobrnje Krasić, riječ je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi. “Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je Župska Venera viša od 30 centimetara. Vršili smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svijet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida”, kazala je Crnobrnja Krasićeva.

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, juče je arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću do sada pronađenih Župskih Venera za koju se procjenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe.

Prema riječima Crnobrnje Krasić, riječ je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi.

“Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je Župska Venera viša od 30 centimetara. Vršili smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svijet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida”, kazala je Crnobrnja Krasićeva.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register