Molim za malo poštovanja i dostojanstva u odnosu prema LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori

Objavljeno: 13.08.2019, 10:52h

Reagovanje povodom homofobnih saopštenja Demokratskog fronta

Piše: Bojana Jokić*

Kao dugogodišnji borac za ljudska prava brojnih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori i neko ko je više puta stao u odbranu Demokratskog fronta kada su trpjeli neosnovane napade, moram da kažem da sa duboko zgrožena serijom jeftinih, homofobnih saopštenja koja su nedavno pustili u javnost. Ja jako dobro razumijem da je već počela borba za sve političke poene koji se mogu skupiti uoči parlamentarnih i lokalnih izbora naredne godine, ali to ni najmanje ne opravdava bezočnu i bezobraznu zloupotrebu zajednice koja im ništa nažao nije uradila.

Politički poeni se ne dobijaju preko grbače onih čija su osnovna ljudska prava i dostojanstvo ugroženi i pogaženi na svakom koraku, već vođenjem politike vrijedne poštovanja. Ova i ovakva politika DF-a to definitivno nije. Odavno nešto ogavnije i niže nisam pročitala i prosto ne mogu da vjerujem do kog nivoa je potonuo politički dijalog u Crnoj Gori. Umjesto da jedna parlamentarna partija svojim primjerom pokaže šta je kvalitetan politički dijalog, oni pribjegavaju jeftinom i primitivnom uličnom slengu i „suptilnim“ ličnim napadima na pojedince. Konačno, ne mogu a da se ne zapitam odakle DF-u toliko dubinskog znanja o dinamici homoseksualnih odnosa?

Apsolutno ne ulazeći u same navode DF-a i cilj koji su htjeli da postignu, kao i ne braneći one koji su napadnuti, ovo reagovanje samo ima za cilj da pokušam da zaštitim zajednicu za koju se godinama borim. Ne želim da nagađam da li neko jeste ili nije „pozadinac“ ili dio „Soroševog radikalno fundamentalističkog gej lobija“, što su po sebi karakteristične fraze koje koriste zaluđeni teoretičari zavjere. Moje je da konstatujem da su danas podnijete prijave protiv Demokratskog fronta i lica koja potpisuju ova saopštenja, jer o ovakvim epsko-lirskim gadostima treba da sude i nadležni državni organi, te primjene antidiskriminaciono zakonodavstvo u punoj mjeri.

Još ću samo da zamolim za malo poštovanja i dostojanstva u odnosu prema LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori, jer nam je dovoljno što trpimo diskriminaciju i nasilje gdje god se okrenemo i šta god da uradimo. Naš put i naši životi su dovoljno teški i bez toga da neko preko naših leđa lomi svoja koplja i rješava međuljudske i međupartijske probleme. Ne zaboravimo da je upravo tim LGBT Forum Progresa i dio LGBTIQ zajednice više puta stao rame uz rame sa organizatorima brojnih građanskih protesta, među kojima su i oni organizovani od strane DF-a. Ako mi, kao jedan strašni „gej lobi“ možemo da pokažemo ljudskost i solidarnost, zašto onda ne možete i vi?

*Bojana Jokić je predsjednica UO LGBT Forum Progres

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply