Deset hiljada koraka za duboku starost?

Objavljeno: 13.08.2019, 06:54h

Korist od hodanja kod čovjeka nastupa nakon pređenih 7.500 koraka i sve preko toga ne utiče značajno na zdravlje, tvrde naučnici. Magični broj od deset hiljada koraka datira još od perioda Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine. Poznata japanska kompanija proizvodila je popularne pedometre (brojače koraka)  pod nazivom Manpo-kei, što znači deset hiljada koraka, navodi BBC. Sve do sada nijesu vršena ozbiljna istraživanja koja utvrđuju značaj šetnje za zdravlje čovjeka. Profesorka Min Li na Medicinskom fakultetu Oksfordskog univerziteta sprovela je opsežno istraživanje na uzorku od čak 16.000 žena starosti iznad sedamdeset godina. Cilj je bio da se utvrdi veza između dnevne aktivnosti ovih žena i razloga njihovog umiranja nebitno od uzroka. Svim učesnicama podijeljeni su pedometar urađaji koji će pratiti broj pređenih koraka na dnevnom nivou. Nakon četiri godine i tri mjeseca preminulo je njih 504. Žene koje su preživjele, pravile su dnevno u prosjeku više od pet hiljada koraka. Grupa koja pravi prosječno više od 4.000 koraka ima veće šanse da doživi duboku starost od onih koje naprave samo 2.700, tvrde stručnjaci. Problem u ovom istraživanju je što su osobe koje su se već slabije kretale bile bolesne. Ispitivanja su utvrdila da žene koje su dovoljno “fit” i mogu nedjeljno da pređu magičnu cifru od 10.000, vrlo vjerovatno je da će doživjeti duboku starost.

Korist od hodanja kod čovjeka nastupa nakon pređenih 7.500 koraka i sve preko toga ne utiče značajno na zdravlje, tvrde naučnici.

Magični broj od deset hiljada koraka datira još od perioda Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine. Poznata japanska kompanija proizvodila je popularne pedometre (brojače koraka)  pod nazivom Manpo-kei, što znači deset hiljada koraka, navodi BBC.

Sve do sada nijesu vršena ozbiljna istraživanja koja utvrđuju značaj šetnje za zdravlje čovjeka.

Profesorka Min Li na Medicinskom fakultetu Oksfordskog univerziteta sprovela je opsežno istraživanje na uzorku od čak 16.000 žena starosti iznad sedamdeset godina. Cilj je bio da se utvrdi veza između dnevne aktivnosti ovih žena i razloga njihovog umiranja nebitno od uzroka.

Svim učesnicama podijeljeni su pedometar urađaji koji će pratiti broj pređenih koraka na dnevnom nivou. Nakon četiri godine i tri mjeseca preminulo je njih 504. Žene koje su preživjele, pravile su dnevno u prosjeku više od pet hiljada koraka.

Grupa koja pravi prosječno više od 4.000 koraka ima veće šanse da doživi duboku starost od onih koje naprave samo 2.700, tvrde stručnjaci. Problem u ovom istraživanju je što su osobe koje su se već slabije kretale bile bolesne.

Ispitivanja su utvrdila da žene koje su dovoljno “fit” i mogu nedjeljno da pređu magičnu cifru od 10.000, vrlo vjerovatno je da će doživjeti duboku starost.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register