Foča: Protest Crnoj Gori zbog zagađenja Ćehotine

by | jul 31, 2019 | Novosti, Priča dana | 0 comments

ilustracija

Opština Foča obratiće se nadležnim institucijama Republike Srpske povodom nedavnog zagađenja rijeke Ćehotine, uzrokovanog radom Termoelektrane Pljevlja, da bi skrenula pažnju na ovaj veliki ekološki problem, a uputiće i oštar protest crnogorskim vlastima i rukovodstvu tog postrojenja, prenosi Srna.

Odbornici fočanske Skupštine opštine na današnjoj sjednici su istakli da je ispuštanjem otpadnih voda iz TE Pljevlja izazvan veliki pomor ribe u Ćehotini, kao i da ta ekološka katastrofa ne bi smjela ostati bez reagovanja iz Foče kroz koju ova rijeka protiče.

Tokom rasprave odbornici su naveli da je posljednja ekološka katastrofa vrhunac višedecenijskog zagađenja rijeke Ćehotine iz TE Pljevlja i Rudnika olova i cinka Šuplja stijena u Crnoj Gori.

Izlivanje otpadnih voda i pomor ribe na dijelu toka u Crnoj Gori dogodio se 4. jula, a opštinski vodoprivredni inspektor u Foči Budimir Matović informisao je odbornike da je analiza Јavne ustanove Vode Srpske od 9. jula pokazala da je u vodi Ćehotine sadržaj azota i fosfora povećan, ali ne toliko da bi ugrozio živi svijet u rijeci.

Odbornici su naveli da inspekcija u ovakvim slučajevima mora brže reagovati i bolje obavještavati javnost.

Na sjednici je ukazano i na problem naglog puštanja vode iz Hidroelektrane Mratinje na rijeci Pivi u Crnoj Gori, zbog čega dolazi do brzog rasta nivoa Drine, što negativno utiče na riblji fond, kojeg je sve manje u ovoj kristalno čistoj rijeci.

U skupštinskoj raspravi istaknuto je i da su 2012. godine, upravo zbog puštanja vode iz akumulacije HE Mratinje, Foču zadesile velike poplave, a da su prošle godine dvojica dječaka ostala zarobljena na stubovima drinskog mosta, te da je tragedija izbjegnuta, zahvaljujući brzoj rekaciji fočanske policije.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da lokalna uprava ne smije ostati gluva na probleme izazvane radom TE Pljevlja i HE Mratinje.

Usvojen je zaključak da opština posredstvom narodnog poslanika iz Foče Spomenka Stojanovića upozna Narodnu skupštinu Srpske o ovoj problematici kako bi bila zatražena zaštita nadležnih isntitucija, kao i da bude upućen protest resornom ministartvu u Crnoj Gori i TE Pljevlja.

0 Comments

Submit a Comment