'; ?>

Ljudi željni ljepote, cijevi žedne rijeka (video)

Objavljeno: 30.07.2019, 23:55h

Reporter portala PCNEN u posjeti rijekama kojima se Vlada umiješala u život

Reporter portala PCNEN Vuk Vujisić se prije par dana družio sa vodotocima kojima se Vlada Crne Gore umiješala u život – Kutskom rijekom i njenim pritokama, Štitskom rijekom i Umskim potokom.

Vlada je nedavno odobrila koncesiju za izgradnju mini hidroelektrana (mHE) na Štitskoj rijeci i Umskom potoku. Kroćenje Kutske rijeke je uveliko u toku.

Štitska rijeka: Vlada misli da će biti ljepša u cijevima mHE

 

Umski potok: Tajkunski umovi ga žele upregnuti u proizvodnju subvencionirane električne energije

Reporteru je društvo pravio i putovođa mu bio Ivan Lalević, ribolovac i ljubitelj Kutske  rijeke.

“Rijeka Kutska  je do skoro bila bistra, pitka rijeka. bogata ribom. Međutim, u zadnje vrijeme češće je mutna, a riba sve slabije grize“, kaže Ivan.

Ranko Đukić, koga su reporter i njegov vodič zatekli u vikendicu na obali rijeke, bio je iznenađen informacijom da će se graditi još dvije mHE u tom kraju.

“Za ove dvije što su napravljene niko nije pravio problem. Ako planiraju još dvije, to nećemo dozvoliti“, kaže Ranko.

Kutska rijeka: Nju nije imao ko da brani

Ranko je dio radnog vijeka proveo u Sloveniji, a u zavičaj se vratio da uživa.

“Kad bi ovo ljepote što imamo ugasili to bi bilo žalosno, jer zbog ove ljepote sam došao da uživam ovdje i da ove zadnje dane provodim“, kaže Ranko.

Uzvodno, na putu ka gradilištu mHE ”Kutska  1” reportera i njegovog saputnika su tupo gledale mašine i cijevi žedne rijeke. Nailazili su i na mještane, koji su dijelili nezadovljstvo sa reporterom, ali nisu željeli da njihove riječi budu snimljene i obnarodovane.

Umski potok je reportera i njegovog pratioca dočekao već djelimično ranjen – njegov tok su preusmjerile cijevi koje su namijenjene za Kutsku rijeku. Cijevi su postavljene ispod makadamskog puta duž  korita Kutske rijeke.

“Svaki ribolovac zna da se riba mrijesti uzvodno. E, sad, šta će se desiti sa ribom kad izgrade MHE i kakav će status ribe biti, to ne znamo“, komentariše reporterov putovođa, ribolovac Ivan.

On misli da je greška što je dopušteno da i jedna mHE bude ovdje izgrađena.

Na pitanje, da li se mještani plaše da se pobune ili misle da neće uspjeti, pa se ne laćaju uzaludgog posla, Ivan odgovara ovako:

“Ima i jednog i drugog, ali čini mi se da se više plaše, jer oni jedno pričaju sa mnom u četri oka, a drugo ovako”.

Ivan je reporter otkrio da se nedaleko od Umskog potoka nalazi pećina, bogata stalagmitima, U njoj se nalazi i jezerce. To je, zajedno da rijekama koje su još uvijek bogate ribom, veliki turistički potencijal, procjenjuje Ivan.

“Definitivno je ovo mjesto zagađenja i ekocida“, iznervirano je reagovao Ivan kad su on i reporter, nakon prolaska uzvodno raskopanim makadamom i vidno krčenom lijevom obalom došli do mjesta gdje na jednoj strani teče kristalno čista rijeka Kutska, a na drugoj se vidi ponor u kojem mašine sipaju materijal i kopaju. U blizini je bila i velika količina praha nalik na cementi koji je bojio rijeku u sivo.

Kutska rijeka: Mašina radi, a neko se sladi

Mještanka Ćaka Bojović je jedna od rijetkih koja se javno usprotivila gradnji mHE. Razočarana je u većinu sojih komšija i smatra da se mještani plaše vlasti i da zbog toga neće da progovore.

Ona se sa državom ganja po sudovima, a evo zbog čega: Ćaka i njen brat su zemlju gdje se sada gradi mHE poklonili opštini Andrijevica radi gradnje hlorne stanice.

”Ne dajte svoje rijeke, čuvajte ih zlata vrijede, da ne pijete iz kanalizacija vodu“, poručuje Ćaka.

Tekst, fotografije i video: Vuk Vujisić

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register