Vlada ne želi samostalnu agenciju za audio-vizuelne medijske usluge

Objavljeno: 29.07.2019, 13:25h

Media centar: Iz nacrta Zakona se može zaključiti da Vlada ne želi povećanje samostalnosti Agencije za audiovizuelne medijske usluge, iako je to bio jedan od navodnih razloga za donošenje novog zakona


Media centar dostaviće Ministarstvu kulture, političkim partijama. građanima i Delegaciji Evrospke unije u Crnoj Gori predlog amandmana na Nacrt Zakona o audio-vizuelnim medijskim uslugama koji je na javnoj raspravi do 4. avgusta.

Iz nacrta Zakona se može zaključiti da Vlada ne želi povećanje samostalnosti Agencije za audiovizuelne medijske usluge, iako je to bio jedan od navodnih razloga za donošenje novog zakona. Na ovaj zaključak upućuju rješenja koja se odnose na sastav Savjeta Agencije, kao i na proceduru izbora članova ključnog upravljačkog organa ovog tijela.

Media centar se protivi da se kao članovi Savjeta imenuju predstavnici komercijalnih i javnih emitera jer njihovo učešće u radu ovog tijela predstavlja potencijalni sukob interesa. Savjet Agencije je odgovoran za primjenu zakona koji podrazumijeva kontrolu i sankcionisanje komercijalnih i javnih emitera zbog nepoštovanja propisa. Nije prirodno da Agencijom upravljaju predstavnici onih koji su predmet kontrole. U dosadašnjem radu Agencije bilo je primjetno izbjegavanje sankcionisanja emitera zbog neplaćanja godišnjih nadoknada za emitovanje, kao i drugih odstupanja u primjeni Zakona, što negativno utiče na tržište.

Media cenar predlaže da NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda imenuju dva člana umjesto jednog, što je bio slučaj do sada, čime će ukupan broj članova Savjeta ostati nepromijenjen.

Ministarstvo kulture nije do sada prihvatilo ni predloge Media centra kojima se poboljšavaju procedure za imenovanje članova Savjeta Agencije, već smišljeno ostavlja prostor za manipulacije u Skupštini Crne Gore.

Media centar predlaže uvođenje dodatni kriterijuma za ovlašćenje predlagače iz reda NVO. Samo organizacije registrovane najmanje tri godine prije objavljivanja javnog poziva za podnošenje predloga za imenovanje Savjeta mogu učestvovati u procesu imenovanja članova Savjeta, i to pod uslovom da su u prethodne tri godine bile aktivne u oblasti zaštite ljudskih prava i medija. Svoj kontinuirani aktivizam u ovim oblastima NVO treba da dokažu godišnjim budžetima koji ne mogu da budu manji od 3000 eura. Ovim treba da se osigura da samo aktivne NVO utiču na izbor svojih predstavnika u ovo tijelo.

Takođe, Media centar predlaže da u procesu imenovanja članova Savjeta Agencije mogu učestvovati samo NVO kojima u prethodne tri godine učešće prihoda iz sredstava lokalne samouprave ili državnog budžeta po osnovu projekata, donacija, direktnih uplata ili drugom osnovu, nije bilo veće od 50% ukupnog godišnjeg prihoda. Ovim se smanjuje mogućnost da se posredno, preko NVO koje su u potencijalnim klijentelističkim odnosima sa nosiocima vlasti na državnom i lokalnom nivou, utiče na proces imenovanja članova Savjeta čime se direktno utiče na kontrolu Savjeta, odnosno na smanjenje njegove samostalnosti. Ukoliko Savjet Agencije nije samostalan, onda ni Agencija neće ispunjavati zakonom utvrđene ciljeve. Posljedice su brojne i odnose se na narušavanje tržišta, ali i nepoštovanje propisanih profesionalnih standarda. Takve primjere smo imali u bliskoj prošlosti a manifestovali su se kroz brutalne kampanje protiv neistomišljenika vlasti preko Pink M televizije, koje su se odvijale bez reagovanja Savjeta Agencije i korišćenja zakonskih mehanizama za sprečavanje neprofesionalnog ponašanja medija.

Media centar predlaže i da isključivo Savjet Agenije može pokrenuti postupak razrješenja svog člana kako bi se izbjegle situacije kojima smo svjedočili da Skupština nezakonito smjenjuje članove ovog tijela.

Bez prihvatanja predloga kojima se povećava samostalnost Savjeta i Agencije, nikakovog efekta neće imati ni izvjesna poboljšanja u tekstu Nacrta zakona koja se odnose na finansiranje lokalnih javnih emitera, procedura registracije pružalaca audio-vizuelnih medijskikih usluga, prekršajnih sankcija za kršenje zakona.

Goran Đurović, direktor Media centra

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply