Otkrivena nova masovna grobnica u Višegradu

Objavljeno: 12.07.2019, 11:25h

Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u srijedu su ekshumirali jedno tijelo iz nove masovne grobnice na području opštine Višegrad na lokalitetu Gradina. Kako je za agenciju Fena pojasnio član Kolegija direktora Instituta Amor Mašović, prije nekoliko sedmica s predstavnicima Tužilaštva BiH i Instituta jedan od svjedoka pokazalo je lokalitet grobnice. U pitanju je lokalitet gdje je prije desetak godina već vršena ekshumacija žrtava Srebrenice, ali je svjedok sada pokazao desetak metara dalju lokaciju koja se nalazi u prirodnom usjeku. “Svjedok tvrdi da se žrtve nalaze upravo u tom usjeku, a da su zločinci uz pomoć dinamita zatrpali taj prostor te su tijela danas ispod velikog kamenja teškog po nekoliko tona”, dodao je Mašović. Mašović je kazao da je ekshumacija počela u ponedjeljak te da su već pronađeni skeletni ostaci jedne osobe, ali za sada se ne zna koji je to broj potencijalnih žrtava, no u narednim danima trebalo bi se raspolagati s više informacija.

Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u srijedu su ekshumirali jedno tijelo iz nove masovne grobnice na području opštine Višegrad na lokalitetu Gradina.

Kako je za agenciju Fena pojasnio član Kolegija direktora Instituta Amor Mašović, prije nekoliko sedmica s predstavnicima Tužilaštva BiH i Instituta jedan od svjedoka pokazalo je lokalitet grobnice.

U pitanju je lokalitet gdje je prije desetak godina već vršena ekshumacija žrtava Srebrenice, ali je svjedok sada pokazao desetak metara dalju lokaciju koja se nalazi u prirodnom usjeku.

“Svjedok tvrdi da se žrtve nalaze upravo u tom usjeku, a da su zločinci uz pomoć dinamita zatrpali taj prostor te su tijela danas ispod velikog kamenja teškog po nekoliko tona”, dodao je Mašović.

Mašović je kazao da je ekshumacija počela u ponedjeljak te da su već pronađeni skeletni ostaci jedne osobe, ali za sada se ne zna koji je to broj potencijalnih žrtava, no u narednim danima trebalo bi se raspolagati s više informacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register