Joanikije: Ko razori hram Gospodnji i njega će Bog razoriti

Objavljeno: 12.07.2019, 11:06h

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije je rekao na Petrovdanskoj duhovnoj akademiji u Bijelom Polju da je pravoslavlje u Crnoj Gori ugroženo, suočeno sa zlom – nastojanjem crnogorske vlasti da otme Crkvi ono što nisu otele prethodne generacije bezbožne vlasti. „Komunisti su otimali zemlju i zgrade, ali nisu hramove. Ovi sad hoće da oduzmu i hramove i govore da se ne zna porijeklo hramova, to jedino od njih možete čuti“, rekao je vladika sinoć na akademiji. Joanikije je rekao da je jedina imovina kojoj se ne zna porijeklo njihova (crnogorske vlasti). Vladika Јoanikije je pozvao sve koji imaju moć u Crnoj Gori i u Evropi da se po istim kriterijumima ispita i njihova i crkvena imovina. Episkop Јoanikije je istakao da predloženi “zakon o slobodi vjere” nema nikakve veze sa slobodom, već sa ugrožavanjem pravoslavlja i ograničavanjem mogućnosti da se hramovi koriste u svrhe za koje su namijenjeni. „Vrši se veliko bezakonje i budite sigurni, mi možemo opstati, imamo dosta novih crkava. Hoćemo da spriječimo ovo zlo. Ovo nije udar na nas koji nosimo crne mantije, već udar na pravoslavlje, na dušu, na zaveštanje, na pretke, na ćirilicu i na sve one vrijednosti koje su naši preci njegovali kroz vjekove“, rekao je Јoanikije. Vladika je poručio da “ko razori hram Gospodnji i njega će Bog razoriti”.

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije je rekao na Petrovdanskoj duhovnoj akademiji u Bijelom Polju da je pravoslavlje u Crnoj Gori ugroženo, suočeno sa zlom – nastojanjem crnogorske vlasti da otme Crkvi ono što nisu otele prethodne generacije bezbožne vlasti.

„Komunisti su otimali zemlju i zgrade, ali nisu hramove. Ovi sad hoće da oduzmu i hramove i govore da se ne zna porijeklo hramova, to jedino od njih možete čuti“, rekao je vladika sinoć na akademiji.

Joanikije je rekao da je jedina imovina kojoj se ne zna porijeklo njihova (crnogorske vlasti).

Vladika Јoanikije je pozvao sve koji imaju moć u Crnoj Gori i u Evropi da se po istim kriterijumima ispita i njihova i crkvena imovina.

Episkop Јoanikije je istakao da predloženi “zakon o slobodi vjere” nema nikakve veze sa slobodom, već sa ugrožavanjem pravoslavlja i ograničavanjem mogućnosti da se hramovi koriste u svrhe za koje su namijenjeni.

„Vrši se veliko bezakonje i budite sigurni, mi možemo opstati, imamo dosta novih crkava. Hoćemo da spriječimo ovo zlo. Ovo nije udar na nas koji nosimo crne mantije, već udar na pravoslavlje, na dušu, na zaveštanje, na pretke, na ćirilicu i na sve one vrijednosti koje su naši preci njegovali kroz vjekove“, rekao je Јoanikije.

Vladika je poručio da “ko razori hram Gospodnji i njega će Bog razoriti”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register