IPI predlaže korake za poboljšanje slobode medija

Objavljeno: 10.07.2019, 12:56h

Međunarodni pres institut (IPI) je pozvao zemlje učesnice konferencije posvećene slobodi medija u Londonu da javno osude nasilje nad novinarima i kršenje medijskih sloboda, kao i da osiguraju detaljnu i nezavisnu istragu takvih incidenata. IPI je u 11 tačaka naveo predloge za preduzimanje kredibilnih koraka radi poboljšanja slobode medija. Predstavnici 33 medijske kuće i organizacije sastale su se u utorak Londonu uoči dvodnevne konferencije i pozvale sve zemlje učesnice da osiguraju zaštitu i bezbijednost svih novinara i medijskih radnika u skladu sa postojećim obavezama i međunarodnim standardima. Ta grupa, koja predstavlja i sarađuje sa stotinama hiljada novinara i medijskih radnika, ističe da će nova obećanja sa konferencije biti kredibilna samo ako se odmah oslobode zatvoreni novinari, zaustavi ubijanje, napadi i klevete na račun novinara, kao i da se istraže i procesuiraju sva ubistva novinara, prenosi Tanjug. Takođe, IPI traži da se obezbijedi da medijski radnici budu uključeni u inicijative za zaštitu novinara, kao i da se obezbijede vize i azil ugroženim novinarima. IPI, kako je navedeno u saopštenju, traži i da zemlje učesnice budu posvećene transparentnoj implementaciji Plana UN o bezbijednosti novinara, uključujući uspostavljanje efikasnih nacionalnih bezbijednosnih mehanizama i jače, odgovorne i dostupne političke koordinacije u ključnim tačkama u nadležnim agencijama i programima UN. IPI poziva i na podršku radu medijske zajednice i građanskog društva u promovisanju i zaštiti medijskih sloboda, bezbijednosti novinara, finansijskoj i ekonomskoj održivosti medija i omogućavanje okruženja za medijski pluralizam kao i pristup informacijama, posebno u vrijemenu digitalizacije. U Londonu danas počinje dvodnevna globalna konferencija, posvećena slobodi medija, a glavne teme su izgradnja povjerenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo, kao i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija. Konferencija je dio međunarodne kampanje da se privuče pažnja globalne javnosti na pitanje slobode medija i poveća cijena koju moraju da plate oni koji pokušavaju da je ograniče. U interaktivnim panel diskusijama, kako je najavljeno, učestvovaće lideri iz cijelog svijeta, predstavnici medijske industrije, novinari, kao i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Međunarodni pres institut (IPI) je pozvao zemlje učesnice konferencije posvećene slobodi medija u Londonu da javno osude nasilje nad novinarima i kršenje medijskih sloboda, kao i da osiguraju detaljnu i nezavisnu istragu takvih incidenata.

IPI je u 11 tačaka naveo predloge za preduzimanje kredibilnih koraka radi poboljšanja slobode medija.

Predstavnici 33 medijske kuće i organizacije sastale su se u utorak Londonu uoči dvodnevne konferencije i pozvale sve zemlje učesnice da osiguraju zaštitu i bezbijednost svih novinara i medijskih radnika u skladu sa postojećim obavezama i međunarodnim standardima.

Ta grupa, koja predstavlja i sarađuje sa stotinama hiljada novinara i medijskih radnika, ističe da će nova obećanja sa konferencije biti kredibilna samo ako se odmah oslobode zatvoreni novinari, zaustavi ubijanje, napadi i klevete na račun novinara, kao i da se istraže i procesuiraju sva ubistva novinara, prenosi Tanjug.

Takođe, IPI traži da se obezbijedi da medijski radnici budu uključeni u inicijative za zaštitu novinara, kao i da se obezbijede vize i azil ugroženim novinarima.

IPI, kako je navedeno u saopštenju, traži i da zemlje učesnice budu posvećene transparentnoj implementaciji Plana UN o bezbijednosti novinara, uključujući uspostavljanje efikasnih nacionalnih bezbijednosnih mehanizama i jače, odgovorne i dostupne političke koordinacije u ključnim tačkama u nadležnim agencijama i programima UN.

IPI poziva i na podršku radu medijske zajednice i građanskog društva u promovisanju i zaštiti medijskih sloboda, bezbijednosti novinara, finansijskoj i ekonomskoj održivosti medija i omogućavanje okruženja za medijski pluralizam kao i pristup informacijama, posebno u vrijemenu digitalizacije.

U Londonu danas počinje dvodnevna globalna konferencija, posvećena slobodi medija, a glavne teme su izgradnja povjerenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo, kao i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija.

Konferencija je dio međunarodne kampanje da se privuče pažnja globalne javnosti na pitanje slobode medija i poveća cijena koju moraju da plate oni koji pokušavaju da je ograniče.

U interaktivnim panel diskusijama, kako je najavljeno, učestvovaće lideri iz cijelog svijeta, predstavnici medijske industrije, novinari, kao i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register