Argument Ministarstva odbrane branitelji Sinjajevine tumeče u svoju korist

Objavljeno: 10.07.2019, 20:13h

Sinjajevinu treba sačuvati, a Vojska CG može vježbati i na poligonu Krivolak u S. Makedoniji, poručuju iz Građanske inicijative ‘Sačuvajmo Sinjajevinu’

Ministarstvo odbrane u Vladi Crne Gore se oglasilo danas saopštenjem u kome je objavijestilo javnost da je zatražilo i dobilo na upotrebu rezultate analiza kontaminacije koje je Ministarstvo odbrane Republike S. Makedonije uradilo za svoje potrebe povodom međunarodne vježbe “Odlučni udar”, koja se juče završila na njihovom poligonu Krivolak.

“Tamo su tokom više od mjesec dana izvedena bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korištenja prostora na Sinjajevini.

Dvije odvojene analize utvrdile su da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu tokom izvođenja vježbe.

Na taj način opovrgnute su sve sumnje da bi korištenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice.

Razultati dvije pomenute studije biće stavljene na uvid javnosti Crne Gore narednih dana“, saopštilo je Ministastvo odbrane.

Na ovo saopštenje je reagovala Građanska inicijativa ‘Sačuvajmo Sinjajevinu’, iz koje su poručili da su obradovani viješću da su analize Ministarstva odbrane Republike S. Makedonije pokazale da nema zagađenja na poligonu i pozvali Ministarstvo odbrane Crne Gore da potpiše ugovor sa S. Makedonijom o korištenju Krivolaka za potrebe Vojske Crne Gore.

“Vijest iz Ministarstva odbrane je još samo jedan dokaz da Crna Gora, uz podršku i pomoć 28 država saveznica iz NATO, kao i zemljama regiona koje imaju poligone, može izbjeći uništavanje dijela svoje teritorije na Sinjajevini i koristiti vojne poligone u regionu. Građani Crne Gore već izdvajaju milionska sredstva za sektor odbrane, pa dio njih može biti utrošen i na zakup poligona za potrebe naše vojske“, kaže se u reagovanju i najavljuje protest u petak 12.jula na Savinim vodama na Sinjajevini.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register