Istorija ne počinje i ne završava sa nama

Objavljeno: 07.07.2019, 20:29h

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću uputio je Vladimir Jokić, predsjednik opštine Kotor

Gospodine predsjedniče Vlade Crne Gore,

Proteklih mjeseci situacija u opštini Kotor je bila predmet interesovanja cjelokupne crnogorske javnosti i u tom periodu sam Vas o istoj obavijestio više puta zvaničnim dopisima. Imajući u vidu kontinuirano postupanje Vlade prema lokalnoj upravi u Kotoru, osjećao sam potrebu zbog javnosti,  da Vam se obratim otvorenim pismom.

Od formiranja uprave u Kotoru, u februaru 2017. godine, kao predsjednik Vlade niste našli za shodno da odgovorite ni na jedan dopis iz opštine Kotor. Kao političar i kao čovjek nisam ni očekivao drugačije ponašanje, ali sam kao predsjednik opštine bio u obavezi da Vas kao predsjednika Vlade upozorim na sve ono što je ugrožavalo interese Grada, a nerijetko i državne interese. Kako niste našli za potrebno da se oglasite i odgovorite povodom pitanja Kostanjice i državnog interesa u očuvanju statusa Grada na UNESCO listi, tako ste se ignorantski postavili i kada sam Vas upozorio na bezakonje koje se sprovodi od grupe odbornika Vaše partije u periodu od aprila do danas, a što je dobilo i sudsku potvrdu u presudi Upravnog suda Crne Gore. Takvim svojim ponašanjem ste još jednom jasno pokazali da Vam je interes partije i pojedinaca u njoj iznad interesa Grada i države, te da ste spremni da svojim nečinjenjem saučestvujete u gaženju ustavno-pravnog poretka Crne Gore.

Gospodine Markoviću,

Vlada na čijem ste čelu je dana 30.05. donijela odluku o upozorenju Skupštini opštine Kotor da održi sjednicu do 24.06. pod prijetnjom raspuštanja. Tada ste takvu odluku donijeli na predlog Ministarstva javne uprave, ne da bi poštovali zakon, već kako bi napravili dodatan pritisak da se izabere novi predsjednik opštine, putem političke korupcije. Kako zbog presude Upravnog suda, ta sjednica nije održana, bili ste u zakonskoj obavezi da donesete odluku o raspuštanju Skupštine opštine Kotor i stvorite uslove za raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora u Kotoru. Umjesto da poštujete Ustav, zakone, odluke i na kraju dostojanstvo sopstvene Vlade, odlučili ste se, iako ste upoznati sa svim nezakonitostima, da sve to pogazite zarad preuzimanja vlasti u opštini Kotor putem političke korupcije na najviše godinu dana. Time što pokušavate da stvorite faktičku situaciju preuzimanja vlasti ne možete ozakoniti bezakonje. Bez obzira što sam duboko svjestan u kakvom sistemu živimo, ovo očigledno bezakonje ću zajedno sa svojim saradnicima oboriti pred sudovima i tom prilikom ćete dobiti i formalnu potvrdu da ste, ne po prvi put, Vladu kojom predsjedavate doveli u poziciju saučesnika u kršenju zakona.

Gospodine Markoviću,

Vaša obaveza kao predsjednika Vlade je da se starate o zakonitosti i očuvanju ustavno-pravnog poretka. Vašim djelovanjem ste pokazali da nastavljate praksu koju Vaša partija sprovodi 30 godina, da nastavljate da gazite sve zakone zarad partijskih interesa. Dok se zaklinjete u vladavinu prava, gazite zakone, a dok se zaklinjete u poštovanje sudske vlasti pravite besudnu zemlju. Svaki dopis koji sam Vam poslao u svojoj suštini nije bio namjenjen Vama, jer sam svjestan da Vi i Vlada koju predvodite niste tu da štitite opšti interes i zakon, već da ostane trag i zapis o tome da ste o svemu bili upoznati i da ste voljno učestvovali u tome. Istorija Crne Gore i Kotora, ma kako se to Vama činilo, nije započela sa DPS-om i neće se sa njime ni završiti, a neki sjutrašnji ljudi će, siguran sam,  pregledajući arhive i ovaj slučaj staviti u dugi niz primjera bezakonja i beščašća DPS-a. Kako ste kao predsjednik Vlade nastavili kontinuitet u kršenju zakona, tako ste i kao zamjenik predsjednika DPS-a nastavili sa praksom gaženja izborne volje građana. Ovog puta ste svjesno pobjegli od izbora i provjere volje građana Kotora, znajući da nemate podršku građana i da samo političkom korupcijom možete preuzeti vlast. Očekujem da ćete u  budućnosti nastaviti da bježite od volje građana, pa da ćete na kraju umjesto izbora imati prelazne rokove u kojima ćete obezbjeđivati većinu u skupštinama tako što ćete preuzimati ljude koji su svoje mandate dobili na anti-DPS retorici.

Gospodine Markoviću,

Kada se odlučite da svjesno gazite zakone, ignorišete i prekrajate volju građana, pretpostavaljam da se osjećate jačim od zakona i silniji od građana, ali ne zaboravite još jednom da istorija ne počinje i ne završava sa nama. Nad ovom zemljom i ovim gradom su bile sile silnije od vas i prošle su. „To nepovratnije, što se hvaljahu vječitiji. To iznenadnije, kad se činjahu najjačima.“ Vašem bezakonju u Crnoj Gori će doći kraj, kao što mu je došao kraj u Kotoru.

Srdačno,

Predsjednik Opštine
Vladimir Jokić

Napomena PCNEN-a: Vladimiru Jokiću, predsjedniku Opštine Kotor, izglasano je 24. aprila ove godine nepovjerenje, na inicijativu Socijaldemokratske partije, koja je dio vladajuće koalicije u ovoj opštini. Upravni sud Crne Gore je poništio odluku o smjeni 11. juna.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register