Plavi mozak u 11 dimenzija

Objavljeno: 06.07.2019, 07:05h

Naučnici procjenju da se u ljudskom mozgu nalazi nevjerovatnih 86 milijardi neurona, koji formiraju super-ogromnu ćelijsku mrežu, prenosi Sajens alert. Grupa naučnika okupljenih oko projekta “Plavi mozak” u Lozani dobila je rezultate koji još nikada nisu viđeni u svijetu neuronauke. Njima je pošlo za rukom da pronađe strukture u mozgu koje predstavljaju višedimenzionalni svemir. Tokom studije, naučnici su koristili tehnike kompjuterskog modeliranja kako bi shvatili kako se tačno ljudske moždane ćelije mogu organizovati da bi izvršile složene zadatke. “Postoji više desetina miliona objekata, čak i u manjem dijelu mozga, kroz sedam dimenzija. U nekim smo mrežama našli strukture i do 11 dimenzija“, rekao je Henri Markram, neuronaučnik i direktor projekta “plavi mozak” u Lozani. Iako oblici koji su trodimenzionalni imaju visinu, širinu i dubinu, objekti koje su stručnjaci otkrili u novoj studiji ne postoje u više od te tri dimenzije u stvarnom svijetu, ali matematičari tumače da mogu imati pet, šest, sedam ili čak do 11 dimenzija. Korišćeni su i matematički modeli algebarske topologije da bi naučnici shvatili strukture i multidimenzionalne geometrijske prostore u moždanim mrežama. U studiji je navedeno da se strukture “formiraju u isto vrijeme kada su prepletene u savez, koji generiše preciznu geometrijsku strukturu”. Naučnici tvrde da se svaki neuron unutar mozga može povezati sa susjednim i da onda formiraju objekat sa složenim vezama. Što se više neurona pridruži grupi, više se dimenzija dodaje objektu. Koristeći se algebarskom topologijom, naučnici su modelirali strukturu unutar virtuelnog mozga uz pomoć kompjutera. Onda su obavili eksperimente u stvarnom moždanom tkivu kako bi potvrdili rezultate. Pošto su dodali stimulans u virtualno tkivo mozga, otkrili su da su se sastavile grupe progresivno viših dimenzija. Zatim su primijetili da je između ovih grupa bilo rupa ili šupljina. Pojava visokodimenzionalnih šupljina kada mozak obrađuje informacije znači da neuroni u mreži reaguju na stimulanse na veoma organizovan način, kaže Ran Levi sa Univerziteta u Aberdinu, koji je radio na ovoj studiji.

Naučnici procjenju da se u ljudskom mozgu nalazi nevjerovatnih 86 milijardi neurona, koji formiraju super-ogromnu ćelijsku mrežu, prenosi Sajens alert.

Grupa naučnika okupljenih oko projekta “Plavi mozak” u Lozani dobila je rezultate koji još nikada nisu viđeni u svijetu neuronauke. Njima je pošlo za rukom da pronađe strukture u mozgu koje predstavljaju višedimenzionalni svemir. Tokom studije, naučnici su koristili tehnike kompjuterskog modeliranja kako bi shvatili kako se tačno ljudske moždane ćelije mogu organizovati da bi izvršile složene zadatke.

“Postoji više desetina miliona objekata, čak i u manjem dijelu mozga, kroz sedam dimenzija. U nekim smo mrežama našli strukture i do 11 dimenzija“, rekao je Henri Markram, neuronaučnik i direktor projekta “plavi mozak” u Lozani.

Iako oblici koji su trodimenzionalni imaju visinu, širinu i dubinu, objekti koje su stručnjaci otkrili u novoj studiji ne postoje u više od te tri dimenzije u stvarnom svijetu, ali matematičari tumače da mogu imati pet, šest, sedam ili čak do 11 dimenzija.

Korišćeni su i matematički modeli algebarske topologije da bi naučnici shvatili strukture i multidimenzionalne geometrijske prostore u moždanim mrežama. U studiji je navedeno da se strukture “formiraju u isto vrijeme kada su prepletene u savez, koji generiše preciznu geometrijsku strukturu”.

Naučnici tvrde da se svaki neuron unutar mozga može povezati sa susjednim i da onda formiraju objekat sa složenim vezama. Što se više neurona pridruži grupi, više se dimenzija dodaje objektu. Koristeći se algebarskom topologijom, naučnici su modelirali strukturu unutar virtuelnog mozga uz pomoć kompjutera. Onda su obavili eksperimente u stvarnom moždanom tkivu kako bi potvrdili rezultate. Pošto su dodali stimulans u virtualno tkivo mozga, otkrili su da su se sastavile grupe progresivno viših dimenzija. Zatim su primijetili da je između ovih grupa bilo rupa ili šupljina.

Pojava visokodimenzionalnih šupljina kada mozak obrađuje informacije znači da neuroni u mreži reaguju na stimulanse na veoma organizovan način, kaže Ran Levi sa Univerziteta u Aberdinu, koji je radio na ovoj studiji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register