Nema nikakvih skrivenih namjera

Objavljeno: 28.06.2019, 12:34h

Reagovanje Građanske inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu na javne istupe ministra odbrane Predraga Boškovića

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu poziva ministra Boškovića da stane uz narod, a ne da ide kontra njemu, te da ispoštuje preporuku Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je dala zeleno svijetlo da se planina Sinjajevina proglasi za regionalni park prirode. Ministra pozivamo da podrži peticiju koja je pokrenuta i ima za cilj da se ta planina proglasi za zaštićeno područje (https://www.epeticije.gov.me/). Umjesto što nas prebrojavate i gledate ko smo i odakle smo, čime se bavimo, koliko puta smo bili na Sinjajevini, možda bi bilo bolje da porazgovaramo, da vidite da mi želimo dobro toj planini i konačno čujete i shvatite ono što ponavljamo evo godinu.

Ministar odbarne Predrag Bošković (prema navodima iz dnevnika Vijesti)
– Na Sinjajevini neće biti gradnje, već da će prostor koji tamo već postoji biti korišćen za vježbu jedinicu Vojske Crne Gore. Činjenica je da je isti prostor dugo godina, ako ne i decenija, korišćen za vježbe i VCG će svakako koristiti Sinjajevinu nego i cjelokupan prostor Crne Gore za sprovođenje svojih osnovnh djelatnosti, a to je trening i edukacija svojih pripadnika kako bi mogli da odgovore zadatku.
– Više su to aktivisti određenih političkih stranka, nevladinih organizaicija i ljudi koji pogrešno doživljavaju naum koji VCG ima. Najvažnije je da Vojska nijednim činjenjem neće ugroziti Sinjajevinu, niti bilo kojiu teritoriju Crne Gore, pa samim tim ni tu planinu. Naprotiv, sve što je do sada radila i što će raditi u budućnosti je za dobrobit države.
– To je u jednom periodu bila ideja da se to zajednički spoji. Međutim, 2017. odlukom Vlade smo prenamijenili taj dio koji se tiče uništavanja neeksplodirnaih sredstva i da se Sinjajevina može koristiti isključivo za potrebe VCG.

Još jednom ćemo ponoviti – Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu traži jednu jedinu stvar, a to je da Sinjajevina bude zaštićeno područje i park prirode, koje će se koristiti za razvoj poljoprivrede i turizma, a ne za vojni poligon. To je sve poštovani ministre, nema nikakvih skrivenih namjera, nikakvih drugih motiva, i nije to teško shvatiti, samo ako hoćete da shvatite.

Ne želimo da ulazimo u rasprave sa Vama, ali bi Vi kao političar sa dugogodišnjim iskustvom trebalo da čujete glas naroda, a ne da ulazite u konflikt sa njim. Kao političar vjerovatno znate da je glavni instrument demokratije dijalog, kojim se dolazi do zajedničkih rješenja u javnom interesu, a ne na štetu bilo kog pojedinca ili društvene grupe. Stoga očekujemo od Vas da sa narodom razgovarate, a ne da nas po automatizmu otpisujete. Do sada nam nijeste ponudili ni jedan jedini dokaz da vojni poligon neće negativno uticati na životnu sredinu, da neće biti ugrožena poljoprivreda, da neće biti zagađeni izvori sa kojeg vodu piju građani Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka, jednom riječju – da Sinjajevina neće biti uništena. Imamo samo usmena uvjeravanja, napade i etiketiranje. To nije ni dobro, ni razborito, još manje je u skladu sa demokratskim načelima, kojim težimo kao društvo.

Moramo Vam reći da nije tačno da na Sinjajevini ne protestuju mještani i ne znamo kako možete reći da među okupljenim ljudima nema mještana, kada Vi niste bili tu da nas vidite. Teško je vidjeti nešto do čega okrećete glavu. Na Sinjajevinu su kao i do sada dobrodošli svi koji žele dobro toj planini, koji se zalažu za njeno očuvanje, zato sve i pozivamo 12. jula na Savine vode.
Takođe, nije tačno da je Sinjajevina korišćena kao vojni poligon JNA ni jedan jedini dan, a ne decenijama kako nam Vi poručiste iz Brisela. Za to nemate nijedan dokaz, jer da imate davno bi ga iznijeli.

Na kraju pozivamo i Vas da 12. jula dođete na Savine vode sa svim ostalim građanima Crne Gore, da čujete koliko ta planina znači tamošnjem narodu i koliko ona može koristiti Crnoj Gori. Da vidite kako Sinjajevina može biti mnogo više od vojnog poligona, te da može donositi milione državi, a ne biti uništena za džabe.

Kako biste se lakše snašli prilikom dolaska, daćemo Vam smjernicu. Savino jezero se nalazi na par stotina metara od Margite, koju ste posjetili u novembru 2018.

S poštovanjem,
Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register