Dan: Od predoziranja u CG umrlo 10 osoba

by | jun 25, 2019 | Novosti | 0 comments

U Crnoj Gori se ove i prošle godine predoziralo 10 zavisnika od upotrebe kokaina i heroina, a svakodnevno veliki broj narkomana prelazi s jedne droge na drugu koju kupuju novcem od prodaje terapije buprenrofin, što ugrožava njihove živote, upozoravaju iz NVO 4 Life, povodom 26. juna Svjetskog dana borbe protiv narkomanije.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje na osnovu istraživanja ESPAD-a, svaki deseti učenik u Crnoj Gori je probao neku drogu do svoje 16 godine (14 odsto dječaka, šest odsto djevojčica).

“Ovo predstavlja duplo veću vrijednost u odnosu na ESPAD istraživanje iz 2008. godine, a porast od tri procenta u odnosu na isto istraživanje iz 2011. godine. U Crnoj Gori je sedam odsto učenika (8 procenata dječaka, šest odsto djevojčica) koristilo inhalante do uzrasta od 16 godina. Ukupno dva odsto učenika koristilo je anaboličke steroide u nemedicinske svrhe, dok je svaki deseti učenik koristio trankvilizere i sedative do svoje šesnaeste godine. Kanabis je koristilo deset odsto učenika u Crnoj Gori (11 procenata dječaka i 5 odsto djevojčica). Kanabis je droga koja se kod mladih najčešće koristi, a skoro svaki treći učenik smatra kanabis lako dostupnim”, navodi se u Strategiji Ministarstva zdravlja.

Direktor NVO 4 Life Saša Mijović kazao je za Dan da je na ulici ekspanzija zavisnika od kokaina, koji su prešli s heroina prodavajući terapiju koju legalno dobijaju od psihijatra.

On ističe da su dvije osobe preminule posljednjih mjeseci od predoziranja kokainom, koji je izizetno opasan.

0 Comments

Submit a Comment