VK:Očuvati pravo na korišćenje vjerske imovine

Objavljeno: 24.06.2019, 17:23h

Promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine

Venecijanska komisija je dala preporuku da promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom ne utiče automatski i na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Eksperti Venecijanske komisije konstatuju da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe, ali i da mora da u Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju vjerskih zajednica predvidi dodatne mjere zaštite u predviđenim upravnim i sudskim postupcima za dokazivanje prava na imovinu vjerskih zajednica, prenosi Tanjug.

U saopštenju Venecijanske komisije, koja je tijelo Savjeta Evrope, konstatuje se da se Nacrt zakona bavi pitanjem “navodne nelegalne ili zlonamjerne registracije nekih vjerskih nekretnina na ime vjerskih zajednica tokom 1990-tih godina” i predviđa postupak koji može da dovede do registracije vlasništva na ime države, osim ako vjerska zajednica ne posjeduje dokaz da je konkretna registracija u katastru bila legitiman izuzetak od prevladavajućeg pravnog režima prema kojem vjerska zajednica može da koristi imovinu, ali ne i da je posejduje.

U saopštenju se ističe da nije zadatak Venecijanske komisije da utvrđuje istorijske činjenice i sukcesivne pravne režime za odluku o pravnoj valjanosti registracija tokom 1990-tih na ime vjerskih zajednica, pa je zbog toga Komisija formulisala preporuke koje, kako se navodi, treba da razjasne Nacrt zakona i uvedu dodatne mjere zaštite u proceduri koja je nacrtom predviđena.

“Štaviše, eksperti smatraju da nacrt zakona treba da pruži dovoljno detalja i objašnjenja kako bi se zadovoljio zahtjev predvidljivosti i pristupačnosti”, navodi se u saopštenju.

Specijalni upravni i sudski postupak, predviđeni u Nacrtu zakona povodom dokazivanja imovinskih prava, moraju da obezbijede pravnu zaštitu koja je jednaka običnom sudskom postupku kao i da budu usaglašeni sa pravom svojine i pravom na pravično suđenje, napomenula je Venecijanska komisija.

Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da registracija prava svojine na ime države može da bude učinjena tek po donošenju konačne (sudske) odluke i u tom smislu sugeriše izmjenu člana 63 u Nacrtu zakona tako da katastar ne upisuje “pravo države na imovinu…”, već samo zahtjev države za registraciju prava na imovinu”, do okončanja sudskog postupka.

Venecijanska komisija je pozdravila izjave crnogorskih zvaničnika da prenos vjerskih objekata i zemlje neće u suštini uticati na njihovu upotrebu, ali i napomenula da to ne proističe iz nacrta zakona.

“Dok ove izjave predstavljaju važnu garanciju da vjerske zajednice mogu nastaviti sa svojim vjerskim aktivnostima u tim zgradama, to ne proizlazi iz nacrta zakona. Zbog toga Venecijanska komisija preporučuje da nacrct zakona jasno navede da promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine”, navodi se u misljenju eksperata.

Dodaje se da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe zemlje, uključujući i zahtuev da svaka izmuena imovine zahtijeva prethodno državno odobrenje.

Ovaj zakon sporan je za Sprsku pravosalvnu crkvu i njene vjernike, jer prijeti oduzimanjem imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države, odnosno nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Na sjednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tijela Savjeta Evrope razmijenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala pod-Komisija za Osnovna prava, objavljeno je na sajtu Savjeta Evrope.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register