Ulemek, Jovanović i još pet pripadnika JSO pravosnažno oslobođeni za oružanu pobunu

Objavljeno: 24.06.2019, 22:54h

Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i pet pripadnika Jedinice za specijalne operecije (JSO) od optužbe da su izvršili oružanu pobunu 2001. godine, prenosi Beta. Presudom Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda. Specijalni sud u Beogradu je oslobodio u julu 2018. godine bivše pripadnike JSO optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine. Suđenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića. Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine, JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Đindjića, da prekine pobuna. Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Apelacioni sud u Beogradu je pravosnažno oslobodio Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i pet pripadnika Jedinice za specijalne operecije (JSO) od optužbe da su izvršili oružanu pobunu 2001. godine, prenosi Beta.

Presudom Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda.

Specijalni sud u Beogradu je oslobodio u julu 2018. godine bivše pripadnike JSO optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Suđenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine, JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Đindjića, da prekine pobuna.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register